Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Πρόταση διεξόδου για ναυτεργάτες και νησιώτες

Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα είναι στα χέρια των εφοπλιστών, τόσο θα επιδεινώνεται η θέση των ναυτεργατών, των νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αδιάψευστος μάρτυρας η συνεχής υποβάθμιση των θαλάσσιων μεταφορών, οι νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στα εισιτήρια, συνολικά η ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών. Εντελώς αποθρασυμένοι από την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτούν να καθορίζουν όπως και όποτε θέλουν τα δρομολόγια, την ακινητοποίηση των πλοίων, να επιβάλλουν οργανικές συνθέσεις τριτοκοσμικού τύπου στα ακτοπλοϊκά πλοία και πολλά ακόμα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η «ΝΑΣ» και η αγωνιστική δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση», αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να εντείνουν τους αγώνες για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού. Την Τετάρτη 21 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, διοργανώνουν συγκέντρωση στο λιμάνι μπροστά στα πορθμεία του Αργοσαρωνικού.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ψάχνει τρόπους για... σύμπραξη με τους εφοπλιστές, για να «λύσει» το ακτοπλοϊκό πρόβλημα! Οι δύο αγωνιστικοί συνδυασμοί, με την πρωτοβουλία τους, στέλνουν ταυτόχρονα το μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν με τους αγώνες και με την ψήφο τους, τους εκπρόσωπους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Τα δύο αγωνιστικά ψηφοδέλτια και οι επικεφαλής τους, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης και η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά και βουλευτής του ΚΚΕ, καλούν όλους να αγωνιστούν για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, κάτω από αυστηρό εργατικό, λαϊκό έλεγχο. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση έχει κατατεθεί από το ΚΚΕ, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ενώ έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται σε αυτήν δεκάδες μαζικοί φορείς των νησιών, αλλά και δήμοι. Και αυτό γιατί αποτελεί τη διέξοδο, την πραγματική λύση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Στόχος του ΕΟΑΣ είναι η ολόπλευρη εξυπηρέτηση των θαλάσσιων συγκοινωνιακών - μεταφορικών αναγκών, η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, η βελτίωση της κατάστασης των ναυτεργατών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η συγκεκριμενη και μοναδικά φιλολαϊκή πρόταση απαιτεί αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος του λαού, επομένως και πολιτική πάλη για αλλαγές και ρήξεις στο επίπεδο της εξουσίας. Μόνο λαϊκή εξουσία που θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία μπορεί να κάνει λαίκή περιουσία την εφοπλιστική ιδιοκτησία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να είναι σε όφελος του λαού. Αποτελεί επομένως πόλο συσπείρωσης και κοινής δράσης γενικότερα του εργατικού λαϊκού κινήματος, στον αντιμονοπωλιακό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ