Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εκλογές να αποκρυσταλλώσουν ενίσχυση των δυνάμεων που αγωνίζονται

Ολοκληρώνεται σήμερα στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου η τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη

Με συγκέντρωση - συζήτηση στο Επιμελητήριο ΕΒΕ στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου, ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι η τριήμερη περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Εχουν προηγηθεί οι συζητήσεις και συγκεντρώσεις στα Χανιά, την Παρασκευή, και σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο χτες. Οι συζητήσεις γίνονται με κεντρικό αντικείμενο της τοπικές εκλογές, αλλά και ειδικά θέματα όπως τις γυναίκες σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή ακόμα και το μεγάλο θέμα της αναγκαιότητας και επικαιρότητας του σοσιαλισμού.

Απαντώντας στον ισχυρισμό των άλλων πολιτικών δυνάμεων ότι οι εκλογές είναι κορυφαία μάχη, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι γι' αυτές τις δυνάμεις πράγματι οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια εκστρατεία παραπλάνησης, για να αποδείξουν ότι λειτουργεί η δημοκρατία.

Εμείς, τόνισε, δε μειώνουμε τη σημασία αυτής της μάχης, θεωρούμε ότι είναι μια στιγμή που αποκρυσταλλώνει ό,τι έχει κατακτηθεί στην καθημερινή πάλη. Το πραγματικό δεδομένο σήμερα είναι ότι υπάρχει έκδηλη δυσαρέσκεια στον κόσμο. Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: Η διαπίστωση από πλατιά λαϊκά στρώματα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε διαφέρουν. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Για μας είναι σημαντικό ο λαός να δοκιμάσει τη δύναμή του, έτσι που να υποστούν πλήγματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός που συνδιοίκησε μαζί τους αυτά τα χρόνια. Να χάσουν πολλές δυνάμεις πανελλαδικά. Και ταυτόχρονα να αναδειχτούν νικηφόρα τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους αγωνιστές.

Το ΚΚΕ έγκαιρα προετοίμασε τους αγώνες


Η Αλέκα Παπαρήγα, πέρα από τη συνολική παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος μπροστά στις εκλογές, στάθηκε και σε ορισμένους ειδικούς λόγους, για τους οποίους, όπως είπε, συμφέρει τους εργαζόμενους να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Οχι, μόνο γιατί αγωνίζεται, είπε χαρακτηριστικά. Εμείς, συνέχισε, βλέπουμε ότι αγωνίζεται πολύς κόσμος. Ομως αυτοί οι αγώνες δε μετράνε όταν διαχωρίζονται από την πολιτική των κομμάτων εξουσίας, δε φέρνουν αποτέλεσμα ακριβώς γιατί δεν οδηγούν σε αποδέσμευση από τα κόμματα εξουσίας.

Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται στο να κάνει αγώνες. Η συνεισφορά του είναι ότι έγκαιρα βλέπει πού πάνε τα πράγματα, καταθέτει τις θέσεις του και βοηθάει στο μέτρο του δυνατού στην προετοιμασία των εργαζομένων να αντιδράσουν και το κυριότερο να αντιδράσουν στη σωστή κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ ήταν η πολιτική δύναμη που έγκαιρα άνοιξε το θέμα των εξαιρετικά αρνητικών εξελίξεων στο χώρο της Παιδείας. Με τη Σύνοδο της Μπολόνια, της Λισαβόνας, του Μπέργκεν, της Λιψίας, που αποτέλεσαν το προζύμι γι' αυτά τα μέτρα που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα και άλλα που πρόκειται να 'ρθουν. Δεν είμαστε όψιμοι αγωνιστές στο μέτωπο της Παιδείας.

Το ΚΚΕ δε φοβάται να ξεκινήσει έναν αγώνα, ακόμα κι αν δεν ακολουθείται εκείνη τη στιγμή από μεγάλες λαϊκές μάζες. Γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πέσει ο πρώτος σπόρος. Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι θετικές, βαθιές αλλαγές θα έρθουν με την πλειοψηφία του λαού. Δε διεκδικούμε το μονοπώλιο της αγωνιστικότητας και του πάθους στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Πρέπει όμως να ξεκινήσεις έγκαιρα, να μη φοβηθείς να είσαι μόνος στο ξεκίνημα και είμαστε βέβαιοι ότι στην πορεία θα έρθουν και πολλοί άλλοι στον αγώνα, έστω κι αν δε συμφωνούν μαζί μας σε όλα.

Απαντάμε έτσι, συνέχισε, ιδιαίτερα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού που μας κατηγορούν ότι δεν πάμε μαζί τους και πάμε μόνοι.

Δεν είμαστε μόνοι, όταν ζούμε μέσα στο λαό και τα προβλήματά του και όταν αγωνιζόμαστε γι' αυτά. Αλλά έχει σημασία το ξεκίνημα. Δείτε τώρα τι έγινε: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στηρίζει, λέει, τους αγώνες των φοιτητών. Οταν η πολιτική της είναι ίδια με αυτήν της ΝΔ, για να μη σας πω ότι στον τομέα της Παιδείας έγινε προπομπός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ζύμωση αντιδραστικών ιδεών, όπως είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κυρίως η αποκέντρωση των σχολείων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα είναι ένα συντριπτικό πλήγμα σ' αυτόν τον τύπο του δημόσιου σχολείου που έχουμε σήμερα.

Η ηγεσία του Συνασπισμού, πάντα γονατισμένη σε ό,τι έρχεται από την ΕΕ, με «ναι μεν αλλά» διαμαρτύρεται για ορισμένα, όχι πάντα για τη ραχοκοκαλιά των προβλημάτων, αλλά για την περιφέρεια κι όταν τελικά φουντώνει ένας αγώνας, τότε εμφανίζεται ότι είναι με τα μπούνια στον αγώνα.

Εμείς ξεκινάμε, προσδοκούμε με τη δική μας δράση να διαμορφωθεί η λαϊκή πλειοψηφία, αλλά, να το πω καθαρά, σε καμιά περίπτωση δεν πάμε με κόμματα και ηγεσίες, οι οποίες έχουν στηρίξει την αντιδραστική πολιτική είτε ως κυβέρνηση όπως το ΠΑΣΟΚ, είτε ως αντιπολίτευση δίγλωσση και διστακτική όπως η ηγεσία του Συνασπισμού.

Ενα είναι το πραγματικό δίλημμα

Εμείς καλούμε το λαό σε ετοιμότητα. Ξεκίνησε ο λεγόμενος διάλογος για την Κοινωνική Ασφάλιση. Δεν έχει σημασία πόσο θα κρατήσει, είναι ψευδεπίγραφος και γίνεται για τη ζύμωση του κινδυνολογικού διλήμματος: `Η διαλύεται το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ή, δέχεστε ένα ιδιωτικοποιημένο στην ουσία σύστημα.

Καλούμε το λαό να βάλει τέλος στα διλήμματα του τύπου: ή θα στέλνετε τα παιδιά στο εξωτερικό, ή, θα κάνετε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Αυτό το δίλημμα πρέπει να απορριφθεί από τον ελληνικό λαό. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ενιαία Δημόσια Λαϊκή Παιδεία για όλους, ή, δημόσια ιδιωτικοποιημένη και ακριβή ή ιδιωτική. Εμείς είμαστε με το πρώτο.

Τα διλήμματα απαντάνε σε δύο δρόμους: `Η, το δρόμο της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, ή, το δρόμο της εξυπηρέτησης των εργαζομένων.

Μπορεί σε πολλά να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες επίλυσης, στην ουσία το δίλημμα είναι αυτό.

Και προσδοκούμε ότι η μάχη των τοπικών εκλογών θα φέρει στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας, του περιβάλλοντος, των ναρκωτικών, της ανεργίας, και πρέπει αυτή η μάχη να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα του πραγματικού διλήμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ