Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κοινή υπόθεση εργατών - φοιτητών η λαϊκή Παιδεία

Την Πέμπτη όλοι στην Ομόνοια, στις 12.30 μ.μ. Επιχείρηση στάχτης στα μάτια των εργαζομένων και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Να απαντήσουν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές να δώσουν τη μάχη για δημόσια λαϊκή Παιδεία, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Την Πέμπτη 22 του Ιούνη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 12.30 μ.μ. κατά τη διάρκεια της τρίωρης παναττικής στάσης εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), ενώ την ίδια μέρα, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ τα στελέχη του ΠΑΜΕ, αντί για τρίωρη στάση που αποφασίστηκε, πρότειναν: Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 22 του Ιούνη και 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 27 και 28 του Ιούνη, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που γίνεται στην Αθήνα. Για να επικεντρωθεί, όπως τόνισαν, η αντιπαράθεση στην ίδια τη μήτρα που γεννά τα προβλήματα και στον τομέα της Παιδείας, που είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπάθησε να συγκαλύψει τις βαθύτερες αιτίες και τους φορείς της γενικότερης επίθεσης στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενώ με την απόφασή της, για τρίωρη παναττική στάση εργασίας, επιχειρεί ουσιαστικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, θέλει να «χωνέψει» την υπάρχουσα λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και να παρεμποδίσει την προσπάθεια συντονισμού της νέας γενιάς και των αγώνων της με την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα. Μια απόφαση, η οποία εξυπηρετεί, τόσο τις προεκλογικές σκοπιμότητες και την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ, όσο και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αφού βάζει εμπόδια στην απαιτούμενη τη στιγμή αυτή ουσιαστική μαζικοποίηση και κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στα προωθούμενα αντιδραστικά μέτρα.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ανέδειξαν τους πραγματικούς ενόχους αυτής της επίθεσης. Μεταξύ άλλων, σημείωσαν: «Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως διαμορφώθηκαν στη Λισαβόνα και στην Μπολόνια, έχουν στο στόχαστρο τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Τις αποφάσεις αυτές τις έχουν ψηφίσει από κοινού με τους βιομηχάνους όλες οι σοσιαλδημοκρατικές και όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Τις έχει ψηφίσει ο ΣΕΒ, τις έχει ψηφίσει η ΝΔ, τις έχει ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί κοινή τους στρατηγική».

Ομως, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, συνένοχοι δεν είναι μόνο τα κόμματα. «Σ' αυτές τις μεθοδεύσεις η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρωτοστατεί. Με το λεγόμενο μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο που άνοιξε, με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, με τους "κοινωνικούς διαλόγους", με τα Προγράμματα κατάρτισης.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει τις θεωρίες σας. Απορρίπτουμε τις προτάσεις και τις τακτικές σας. Εμείς παλεύουμε για:

-- Ενιαία Λαϊκή Παιδεία. Δωρεάν και χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

-- Επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

-- Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας. Κλείσιμο όλων των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

-- Συντονισμένο αγώνα του κινήματος Παιδείας με το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα.

-- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

-- Να μην καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

-- Κοινή δράση με την προοδευτική διανόηση και συντονισμός με το λαϊκό κίνημα. Για μια δημόσια Παιδεία - κοινωνικό δικαίωμα.

-- Κατάργηση των λεγόμενων σάμερσκουλ, όπως αυτά που διοργανώνει και προωθεί ο υποψήφιος υπερνομάρχης και καθηγητής Γ. Πανούσης, ο οποίος εμφανίζεται το καλοκαίρι να είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και το χειμώνα υπέρ των δημόσιων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ