Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το σύστημα δουλεύει καλύτερα...

«Η Αμερική έχει τόσο μεγάλο πληθυσμό φυλακισμένων που δεν ξέρει τι να τους κάνει. Ξέρει όμως η Γιούνικορ. Η κρατική αυτή εταιρεία έχει στόχο να εκπαιδεύει και να "επανορθώνει" τους φυλακισμένους. Και δε μιλάμε να τους βάζει να κόβουν χορτάρι ή να πετάνε σκουπίδια, όπως γινόταν παλιά. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση που απασχολεί περισσότερους από 20.000 φυλακισμένους - εργαζόμενους, οι οποίοι παράγουν χιλιάδες προϊόντα σε τουλάχιστον πενήντα φυλακές της χώρας. Το πιστεύω της είναι: "Το σύστημα δουλεύει, όταν δουλεύουν οι φυλακισμένοι του"».

...όταν είναι τζάμπα η εργατική δύναμη

«Ποιος φτιάχνει τις καλωδιώσεις των πυραύλων Πάτριοτ; Ποιος φτιάχνει τα κράνη και τις στρατιωτικές στολές; Ποιος φτιάχνει τα αλεξίσφαιρα γιλέκα; Η Γιούνικορ φυσικά. Και πάρα πολύ φθηνά. Πληρώνει κάθε φυλακισμένο 23 σεντς την ώρα, που μπορεί να ξεπεράσουν και το ένα δολάριο αν είναι πολύ δουλευταράς. Πληρώνει, που λέει ο λόγος. Του δίνει μονάχα το ένα τρίτο της αμοιβής του για να το ξοδέψει στην καντίνα της φυλακής. Γιατί όταν ο φυλακισμένος δουλεύει, δουλεύει και το σύστημα και το σύστημα διαθέτει και καντίνα».

...και καθαρά τα κέρδη

«Ας πούμε πως ένας φυλακισμένος χρωστάει ένα πρόστιμο 5.000 δολαρίων. Με 23 σεντς την ώρα, οκτώ ώρες την ημέρα, χωρίς διακοπές, μπορεί να το ξεπληρώσει σε μόλις επτάμισι χρόνια. Υστερα, ένας φυλακισμένος θέλει αναστολή, δε θέλει; Ε, δεν τη δίνουν σε όσους αρνούνται να δουλέψουν για τη Γιούνικορ. Η λογιστική κατάσταση: Αριθμός φυλακισμένων που εργάζονται: 21.205. Εργοστάσια: 108. Συνολικά έσοδα Γιούνικορ: 730 εκατομμύρια δολάρια. Καθαρά κέρδη: 75 εκατομμύρια δολάρια (στοιχεία Ντέιβιντ Γκλεν Κοξ)».

(τα αποσπάσματα από άρθρο του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ