Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
H ελληνική ταινία

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ, της Ολγας Μαλέα.

Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να απορρίπτεις μια ταινία. Ιδιαίτερα όταν αυτή είναι Ελληνική. Ξέρεις πόσος κόπος - και πόνος - χρειάζεται για να γυρίσεις ένα φιλμ. Και πόσα εμπόδια πρέπει να ξεπεράσεις!

Ομως, για να σε κερδίσουν τα συναισθήματα και η κατανόηση που πρέπει να δείξεις, απαιτείται η ταινία να έχει τουλάχιστον «καλές προθέσεις». Να σου επιτρέπει κάποιες δικαιολογίες. Σε αντίθετη περίπτωση, τι να πεις;

Οσο καλή διάθεση και αν έδειξα δε βρήκα κανέναν λόγο σχετικά με το γιατί να γυριστεί η συγκεκριμένη ταινία. Σε τι βοηθάει; Ακόμα και αν ήταν στις προθέσεις των δημιουργών απλώς να μας διασκεδάσουν αυτό δε φάνηκε, ούτε προέκυψε κάποια στιγμή! Ο,τι συνέβαινε στην οθόνη, δεν ενδιέφερε κανέναν! Ηταν όλα τόσο τετριμμένα. Τα διαδραματιζόμενα, άλλωστε, τα έχει κανείς δει δεκάδες φορές σε παλιές ελληνικές ταινίες. Πιο αυθεντικά και πιο κωμικά!

Ο μικρός Νίκος Παπανδρέου (η ταινία στηρίζεται στο σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου), φτάνει στην Κρήτη για να βαφτίσει ένα μικρό Κρητικόπουλο. Η βάφτιση θα γινότανε από τον Αντρέα, αλλά εκείνος έπρεπε να βρίσκεται στην Πάτρα. Αυτή η αλλαγή του νονού, υποτίθεται, προκαλεί διάφορα κωμικά επεισόδια. Θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό, αν, βέβαια, την ταινία τη γύριζαν οι Ιταλοί του νεορεαλισμού. Ή τέλος πάντων Ελληνες που θα είχαν τις ίδιες προθέσεις και τις ίδιες ανησυχίες!

Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Ελένη Καστάνη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Εβελίνα Παπούλια, ο μικρός νονός Tex Rardue, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ