Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Τέσσερις ενδιαφέρουσες προσπάθειες!

Τέσσερις ταινίες, από τις εννέα καινούριες ταινίες της βδομάδας, παρουσιάζουν σοβαρό ενδιαφέρον. Η πρώτη χρησιμοποιεί την πολιτική, οι δυο τη μουσική και η τέταρτη τον έρωτα σαν αφορμή για να πουν τον ανθρωπιστικό λόγο τους! Η ταινία του Πολ Χάγκις «Στην Κοιλάδα του Ηλά», ασχολείται με αρκετά τίμιο τρόπο με τις ψυχικές επιπτώσεις του πολέμου του Ιράκ στους νέους Αμερικανούς. Η ταινία του Γερμανού Κρις Κράους, «Σε 4 λεπτά», αναφέρεται στις σχέσεις, αλλά και στο σκοτεινό παρελθόν, μιας ηλικιωμένης δασκάλας πιάνου σε γυναικείες φυλακές και μιας κρατούμενης νεαρής πιανίστριας. «Η επίσκεψη της μπάντας», του Ισραηλινού Εράν Κολιρίν, αναφέρεται με χιούμορ και ευαισθησία στην επίσκεψη μιας αιγυπτιακής μπάντας στο Ισραήλ. Ο γνωστός Νοτιοκορεάτης, Κιμ Κι Ντουκ, («Ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και... άνοιξη»), πιστός στον... έρωτα, παρακολουθεί τις «ακρότητες» ενός ζευγαριού που προσπαθεί να μείνει για πάντα μαζί!

Τρυφερές ταινίες, αλλά ανολοκλήρωτες, συγχυσμένες και με καθαρά εμπορικούς στόχους, είναι «Το ημερολόγιο ενός ρομαντικού ηδονοβλεψία», του Ντέιβιντ Μακένζι και το «December boys», του Ροντ Χάντρι. Η πρώτη παρακολουθεί την ενηλικίωση ενός εφήβου και η δεύτερη το πέρασμα τεσσάρων ορφανών παιδιών στην εφηβεία!

Αν δεν έχετε δει τις δυο πρώτες ταινίες του ειδικού πράκτορα Μπορν («Χωρίς ταυτότητα», «Στη σκιά των κατασκόπων»), αλλά και να τις έχετε δει, δεν υπάρχει λόγος να δείτε και την τρίτη («Το τελεσίγραφο του Μπορν», του Πολ Γκρίνγκρας). Τετριμμένη πρακτορική περιπέτεια! Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να χάσετε δύο πολύτιμες ώρες για να δείτε την αλλοπρόσαλλη αμερικάνικη βεντέτα ανάμεσα σε έξι αδέρφια (από δυο διαφορετικές μητέρες -τρία και τρία!). Και πολύ περισσότερο, βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να δείτε το «αστείο» αγροτικό «περιβαλλοντικό» θρίλερ του Τζόναθαν Κινγκ, «Μαύρο πρόβατο».

Τέλος, η ελληνική «Πρώτη φορά νονός», της Ολγας Μαλέα, βασισμένη σε μισοβιογραφικό βιβλίο του Νίκου Παπανδρέου, δεν έχει αποφασίσει τι είναι. Είναι κωμωδία, είναι σάτιρα, είναι ηθογραφία; Τελικά δεν είναι τίποτα!.. Ούτε καν μια εμπορική ταινία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ