Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μόνη λύση η αγωνιστική διεκδίκηση του λαού

Το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης αναδεικνύει το Τμήμα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να χορηγήσει τα αναγκαία κονδύλια για τη λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης. Με βάση τους τωρινούς ρυθμούς ούτε σε είκοσι χρόνια δεν πρόκειται να λυθεί, δεδομένου του ότι για τη συνολική λύση απαιτούνται 70 δισ. τουλάχιστον. Ισως μάλιστα και να μείνει άλυτο - για ορισμένες περιοχές - γιατί στο μεταξύ θα έχουν χαθεί τα διαθέσιμα οικόπεδα. Ηδη έχουν αποχαρακτηριστεί δύο πολύ σημαντικά οικόπεδα (Μαλακοπή, Ιταλίας).

Η στάση της κυβέρνησης, να μην αντιμετωπίζει το οξυμένο αυτό πρόβλημα, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και για το λόγο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί στη Θεσσαλονίκη και θα δαπανηθούν τεράστια ποσά, για έργα βιτρίνας ή μικρότερης κοινωνικής αξίας (Πολιτιστική πρωτεύουσα κ.ά.) και ταυτόχρονα περιορίζεται ουσιαστικά στα πενιχρά (με βάση τις ανάγκες) κονδύλια του Γ' ΚΠΣ.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παρά τους συνήθεις - τέτοια εποχή - λεονταρισμούς και την... απειλή κινητοποιήσεων, βρήκε και φέτος τα κονδύλια ικανοποιητικά. Αρνείται να κινητοποιηθεί και να κινητοποιήσει και άλλους φορείς για τη διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων.

Οι διαπιστώσεις της Νομαρχίας για την τραγική κατάσταση του κτιριακού στη Θεσσαλονίκη, είναι γνωστές σε όλους, όπως είναι και οι αμέτρητες υποσχέσεις των υπουργών Παιδείας - τα τελευταία 25 χρόνια - ότι την επόμενη τριετία ή πενταετία θα επιτευχθεί η πρωινή λειτουργία των σχολείων σε όλο το νομό...(2.300 τμήματα λειτουργούν σε διπλή βάρδια).

Ούτε είναι λύση η πρωινή βάρδια να επιτυγχάνεται με συγχωνεύσεις σχολείων, με συμπτύξεις τμημάτων, με χρήση ακατάλληλων αιθουσών ή χώρων που είναι απαραίτητοι για άλλες χρήσεις, με στοίβαγμα μαθητών σε υπεράριθμα τμήματα.

Η τακτική της αναμονής και υπομονής που ακολουθεί η Νομαρχία, πλέον εκτός από ατελέσφορη είναι επικίνδυνη, λόγω του μόνιμου σεισμικού κινδύνου και του σοβαρού ενδεχόμενου να χαθούν οι διαθέσιμοι χώροι.

Η μόνη λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων από όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς του Νομού: τους δήμους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυμένο το πρόβλημα της σχολικής στέγης (2024-07-31 00:00:00.0)
Οχι άλλο τσιμέντο σε συγκρότημα πέντε σχολείων (2009-03-14 00:00:00.0)
Απαράδεκτη κατάσταση (2005-04-06 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων (2005-03-31 00:00:00.0)
Πρόταση αγώνα για παιδεία προς όφελος του λαού (1998-05-13 00:00:00.0)
Αλλη μια νησίδα αποκλεισμένων (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ