Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Ο λαός να μη φοβηθεί την κρίση του πολιτικού συστήματος

Τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και την κατάσταση στα Βαλκάνια, σχολίασε σε χτεσινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μιλώντας για το μετεκλογικό σκηνικό, τόνισε ότι ο δικομματισμός βρίσκεται σε κρίση, η οποία οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή εναλλακτική λύση, γιατί έχει την ίδια πολιτική με αυτήν της ΝΔ, και η ΝΔ, από την άλλη, μπορεί να φθαρεί πιο γρήγορα απ' ό,τι πιστεύεται, γιατί έχει αντιλαϊκή πολιτική. «Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ - επισήμανε - θέλουν να αλλάξουν πολιτική. Είναι κόμματα του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος. Οσο αυτή μεγαλώνει, τόσο το καλύτερο για το λαό».

Παραπέρα, σημείωσε ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, στο βαθμό που οι εργαζόμενοι εγκαταλείψουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και συστρατευτούν με το ΚΚΕ στη δράση για την απόκρουση και στην πορεία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι η πλουτοκρατία μπροστά στη φθορά του δικομματισμού είναι πολύ πιθανό να τον αντικαταστήσει με τον διπολισμό, όπως γίνεται στην Ιταλία, όπως έγινε στη Γαλλία και αλλού, ώστε να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα, μέσα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής. «Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του διπολισμού (κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά). Είδαμε τα αντιλαϊκά τους αποτελέσματα και στη Γαλλία και στην Ιταλία» τόνισε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες υπογράμμισε ότι «πάντα βρίσκεται ένα πρόσχημα ή και εκβιασμός για να δικαιολογηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» και συμπλήρωσε ότι για το ΚΚΕ το θέμα είναι όποτε κι αν γίνουν ο λαός ακόμα πιο αποφασιστικά να ενισχύσει το ΚΚΕ, αποδυναμώνοντας και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ειδικά για τα Βαλκάνια τόνισε ότι πρόκειται για ταξική πολιτική, συνέχεια της εσωτερικής. Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα. Οσο για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο Μ. Μαΐλης σημείωσε ότι «το ΚΚΕ από το 1992 επιμένει ότι σημασία δεν έχει αν το όνομα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της. Πρέπει, βεβαίως, να έχει μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο. Τώρα όλα τα κόμματα άλλαξαν τη θέση τους που το 1992 είχαν υπογράψει στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Μόνο το ΚΚΕ δεν υπέγραψε. Καλώς έπραξαν που άλλαξαν θέση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ