Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα λαϊκά προβλήματα ζητούν λύσεις

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ: Με λουκέτο απειλείται το Ενυδρείο Κρήτης λόγω χρεών που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ και αφορούν τόκους ενοικίων και ενοίκια που διεκδικούν ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) για το κτίριο που στεγαζόταν πριν μεταφερθεί στο κτίριο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, το οποίο σκοπεύει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να βγάλει στο σφυρί, αλλά και η ΚΕΔ που έχει μετεγκατασταθεί. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Σταύρος Σκοπελίτης ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Ενυδρείου Κρήτης. Αν θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να απαλλαγεί το Ενυδρείο από τα χρέη. Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να σταματήσει να πληρώνει ενοίκια το Ερευνητικό Κέντρο (ΕΛΚΕΘΕ). Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να το χρηματοδοτήσει γενναία, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες του τις δραστηριότητές του.

ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σοβαρές ελλείψεις έχει το ΙΚΑ Λάρισας σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει καθημερινούς ελέγχους για την εισφοροδιαφυγή, η οποία είναι τεράστια. Επίσης δεν ελέγχεται καθόλου η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία. Το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΠΔ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για κάθε κλάδο και κάθε εργαζόμενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εργοδότες να ασφαλίζουν όσους θέλουν, βάζοντας όσα ένσημα θέλουν, πολύ λιγότερα από τα πραγματικά μεροκάματα, να πληρώνουν πολύ λιγότερα απ' όσα προβλέπει η κάθε ΣΣΕ, τα επιδόματα, τις τριετίες, τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις υπερωρίες, τα νυχτερινά, τα αυξημένα ημερομίσθια του Σαββάτου και της Κυριακής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλίσει καθημερινούς ελέγχους του ΙΚΑ Λάρισας στις επιχειρήσεις και να ελέγξει την τεράστια εισφοροδιαφυγή.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ της 1-11-07 στη Βουλή, αποσύρθηκε ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Δ' ΚΠΣ το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), που αφορούσε στη χρηματοδότηση του έργου της κατάρτισης των δασικών χαρτών, με την αιτιολογία ότι είναι ήδη ενταγμένο στο Γ` ΚΠΣ παρεμφερές έργο της «Κτηματολόγιο ΑΕ», με θέμα «οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων». Ομως, για το έργο αυτό της «Κτηματολόγιο ΑΕ» είχαν γνωστοποιηθεί με επανειλημμένα έγγραφα οι απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιακών και επιστημονικών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ ότι δεν έχει καμία σχέση με την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Επειδή οι δασικοί χάρτες αποτελούν τη βάση για τη σύνταξη του δασολογίου και την ολοκληρωμένη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Ελπίδα Παντελάκη ρωτούν την κυβέρνηση τι ενέργειες θα κάνει για να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την κατάρτιση των δασικών χαρτών και τι ενέργειες θα κάνει για να άρει τα εμπόδια του δασοκτόνου νόμου 3208/03 για να ανοίξει ο δρόμος κύρωσης των δασικών χαρτών που έχουν ήδη καταρτιστεί.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων της Κέρκυρας, καθώς επίσης και οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν λόγω της παλαιότητας και της ανεπάρκειας των δικαστικών κτιρίων έχουν ως αποτέλεσμα τα δικαστήρια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Κέρκυρας, έχοντας εξαντλήσει τα ανθρώπινα όρια αντοχής, έχουν ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και να υπάρξει άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος των δικαστηρίων της Κέρκυρας.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ: Η μείωση των δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Πρίνου Θάσου, με απόφαση των ναυτιλιακών εταιρειών ΑΝΕΘ, ΝΕΚ που μονοπωλούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θάσου με το ηπειρωτικό τμήμα του Νομού Καβάλας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους, στους επαγγελματίες της περιοχής. Τα έξι (6) δρομολόγια από 1/11/2007 έγιναν δύο (2) με αποτέλεσμα να κοπούν τα απογευματινά. Από τη μείωση των δρομολογίων, επιπτώσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι των πλοίων, αφού θα περισσέψει προσωπικό, αλλά και οι μικροεπαγγελματίες της αγοράς της Καβάλας, που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για τη συνεχή, ασφαλή και φτηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Καβάλας - Πρίνου Θάσου.

ΣΤΑΒΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Η σύνδεση των επιδοτήσεων με τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, που επιβάλλει η κυβέρνηση σε εφαρμογή σχετικού κανονισμού της ΕΕ, απειλεί με χρεοκοπία και ξεκλήρισμα πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι για πολλούς και διάφορους λόγους αδυνατούν να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις και όσοι τις νομιμοποιήσουν θα υποστούν τεράστια έξοδα σε μια περίοδο που εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών είναι ζημιογόνοι όλοι οι κτηνοτροφικοί κλάδοι. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Δήμος Κουμπούρης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Σκοπελίτης, Τάκης Τσιόγκας και Μπάμπης Χαραλάμπους ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι ενέργειες θα κάνει για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους χωρίς να υποβληθούν σε ατέλειωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αβάσταχτα έξοδα.

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ: Η κατάσταση που επικρατεί στο Ειρηνοδικείο Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης είναι απαράδεκτη, γιατί στεγάζεται σε παμπάλαιο κτίριο, χωρίς υποδομές και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει το έργο των δικαστών και γραμματέων, οι οποίοι καλούνται μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες να διεκπεραιώσουν κάθε χρόνο πάνω από χίλιες υποθέσεις. Για την ανέγερση νέου κτιρίου, στο οποίο θα μεταστεγαστεί το Ειρηνοδικείο, ο Δήμος Λαγκαδά παραχωρεί δωρεάν οικόπεδο. Το υπουργείο, όμως, Δικαιοσύνης αρνείται την έγκριση του κονδυλίου και την κατασκευή του. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν εγκρίνει το σχετικό κονδύλιο για την ανέγερση του νέου κτιρίου για το Ειρηνοδικείο του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ: Στο Ξηρολίβαδο Βερμίου του Νομού Ημαθίας υπάρχει κίνδυνος, αν εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η ενδιαφερόμενη εταιρεία «ΟΜVΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», θυγατρική πολυεθνικής εταιρείας, να εγκατασταθεί λατομείο ανθρακικού ασβεστίου 541 στρεμμάτων σε δασική έκταση. Η θέση αυτή απέχει 2 περίπου χιλιόμετρα από τον οικισμό Ξηρολίβαδου και την περιοχή του Βερμίου, που προστατεύεται από το «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000». Οι συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλες και άμεσες αν εγκατασταθεί το λατομείο. Η προοπτική αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση φορέων και κατοίκων της περιοχής που ζητούν να μην εγκατασταθεί το λατομείο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, αν θα παρέμβει άμεσα, ώστε να σταματήσει τη διαδικασία εγκατάστασης του λατομείου.

ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ: Στις ορεινές περιοχές του Νομού Ροδόπης υπάρχουν οικισμοί που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα (Μαλίταινα, Κρυστάλλη, Πολύαρνο, Πόα, Τρίκορφο). Απαράδεκτη και προκλητική είναι η απάντηση της ΔΕΗ ΑΕ, ότι δηλαδή είναι απομακρυσμένοι οικισμοί και είναι ασύμφορη για την εταιρεία η ηλεκτροδότησή τους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα ικανοποιήσουν το αίτημα των κατοίκων για ηλεκτροδότηση των ορεινών οικισμών του Νομού Ροδόπης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-12-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-08-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-07-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-03-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ