Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
Μια διαρκής απειλή για πλημμύρες

Σκουπίδια, δυσοσμία, ελλιπή έργα, παράνομες συνδέσεις κ.ά., ανακαλύπτει ένα ακόμη οδοιπορικό του «Ρ» στην περιοχή

Κοίτη Κηφισού στο ύψος του Μοσχάτου: Λαμαρίνες, σκουπίδια και κακοτεχνίες....
Κοίτη Κηφισού στο ύψος του Μοσχάτου: Λαμαρίνες, σκουπίδια και κακοτεχνίες....
Σε οχετό γεμάτο σκουπίδια και δυσοσμία που με κάθε δυνατή βροχόπτωση απειλεί να πνίξει όλες τις γύρω περιοχές έχει μετατραπεί ο Κηφισός ποταμός, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μη ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου, ο ελλιπής καθαρισμός του, η συγκέντρωση σκουπιδιών, η ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων μέσα από παράνομες συνδέσεις βιομηχανιών ή βιοτεχνιών, είναι μερικές από τις αιτίες που το ποτάμι κινδυνεύει άμεσα να υπερχειλίσει και αποτελεί εστία ρύπανσης για την περιοχή και τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Ο «Ρ» μαζί με τον Κώστα Τζατζάνη, πολεοδόμο - αρχιτέκτονα και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πειραιά, επισκέφθηκε χτες το τμήμα από το Μοσχάτο έως το Νέο Φάληρο και διαπίστωσε πως όσα από το 2005 το ΚΚΕ είχε με Ερώτηση στη Βουλή επισημάνει, παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν μόνο χειροτερέψει. Το ΥΠΕΧΩΔΕ τότε δεσμευόταν για επιχείρηση - «σκούπα», που θα καθαρίσει την κοίτη από τους πασσάλους που άφησε πίσω ο εργολάβος και θα ολοκληρώσει το έργο του. Σήμερα, οι πάσσαλοι είναι στο ίδιο σημείο και αρκετοί, λειτουργώντας ως ανάχωμα, έχουν εγκλωβίσει γύρω τους ξύλα και σκουπίδια. Τεράστιες πλάκες από τον πυθμένα έχουν αποκολληθεί και μεταφερθεί διάσπαρτα, λειτουργώντας κι αυτές ως ανάχωμα, ενώ δεκάδες άλλα τσιμεντένια κομμάτια είναι έτοιμα να αποκολληθούν.

«Το καλοκαίρι εδώ μας πνίγει η δυσοσμία και γεμίζουμε κουνούπια», τονίζει ο Κυριάκος Μανωλούδης, κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας πως το έργο που έγινε «ούτε καν το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν έλυσε, ενώ όξυνε το πρόβλημα του θορύβου στην περιοχή». Υπογραμμίζει, επίσης, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τον παρακείμενο Ιλισό ποταμό.

«Με την κατασκευή του τραμ έκλεισαν και τα κανάλια στην Ποσειδώνος - αναφέρει ένας περαστικός - κι από ένα μέτρο που έφτασε το νερό μέσα στα σπίτια το 2002, σήμερα θα φτάσει στα δύο μέτρα». «Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και σήμερα τα μισά εδώ δίπλα είναι εγκαταλειμμένα, αφού η πολιτεία μας εγκατέλειψε», προσθέτει άλλος κάτοικος.

«Η φύση προειδοποιεί ότι εδώ θα συγκεντρωθούν όσα φερτά κατεβάσει το ποτάμι και θα κινδυνεύσουν σπίτια, τονίζει ο Κ. Τζατζάνης, επισημαίνοντας την εγκληματική αμέλεια του εργολάβου που παράτησε τους πασσάλους, την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής τους, ολοκλήρωσης του έργου και τακτικού καθαρισμού της κοίτης».

Το ΥΠΕΧΩΔΕ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε χτεσινή ανακοίνωση, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Συγκεκριμένα: από τη μια πλευρά ισχυρίζεται ότι «τα σημεία που χρειάζονται καθαρισμό, ουσιαστικά δεν επηρεάζουν τη μεγάλη αυτή παροχευτικότητα»! Από την άλλη όμως, ανακοινώνει ότι είναι προγραμματισμένη για την άλλη βδομάδα η εγκατάσταση εργολαβίας για τον καθαρισμό του Κηφισού, από το Φαληρικό Ορμο μέχρι τη Γέφυρα Πειραιώς, σε μήκος 1.500 μέτρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλημμύρες στις Σέρρες (2015-03-14 00:00:00.0)
«Πεθαίνουν» τα ποτάμια! (2005-10-11 00:00:00.0)
«Νεκρώνει» ο Πηνειός (2004-05-26 00:00:00.0)
Ζητείται σκουπιδιάρης (2001-01-26 00:00:00.0)
Αλλού βρέχει για κυβέρνηση - ΕΥΔΑΠ (1998-11-21 00:00:00.0)
Συνεχόμενα εγκλήματα (1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ