Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Αντιδρούν οι κάτοικοι στο ξεπούλημα
  • Υλοποιώντας κατάπτυστο «μνημόνιο συνεργασίας» μεθοδεύουν την παραχώρηση της έκτασης
  • Αύριο Κυριακή 18 Νοέμβρη πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση

Η έκταση, που η κυβέρνηση βγάζει «στο σφυρί»
Η έκταση, που η κυβέρνηση βγάζει «στο σφυρί»
Αποφασισμένοι να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια κυβέρνησης και Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), που θέλουν να ξεπουλήσουν 738 στρέμματα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, δηλώνουν οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων και Φορέων καλεί σε Λαϊκή Συνέλευση, αύριο Κυριακή 18 Νοέμβρη, στην αίθουσα της Αγγλικανικής Εκκλησίας της πρώην βάσης στις 11 το πρωί. Αξίζει να αναφερθούμε στην ιστορική διαδρομή της υπόθεσης με το ακίνητο, υπενθυμίζοντας ότι:

Το 1994 τόσο το ακίνητο όσο και οι γεωτρήσεις της πρώην αμερικάνικης βάσης των Γουρνών πέρασαν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους και σύμφωνα με το νόμο καταγράφονται στο βιβλίο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Ηρακλείου. Ακολούθως, με βάση το νόμο 973/79 περιέρχονται στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία αναλαμβάνει και τη διαχειριστική αρμοδιότητα. Μέχρι και σήμερα ακολουθείται η τακτική της συνειδητής εγκατάλειψης, με στόχο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «ώριμου φρούτου», να ξεπουλήσουν την πρώην αμερικάνικη βάση, όπως και άλλα φιλέτα γης και μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις εθνικής σημασίας, «έναντι πινακίου φακής» στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στη συνέχεια, από το σύνολο των 738 στρεμμάτων που είναι όλη η έκταση, τα 110 στρέμματα παραχωρούνται στο ΓΕΑ και 160 στρέμματα (περίπου) για διάφορες εγκαταστάσεις. Τα υπόλοιπα 468 στρέμματα παραμένουν μέχρι και σήμερα στη διαχείριση της ΚΕΔ.

Κατάπτυστο μνημόνιο

Το 2004 υπογράφεται «Μνημόνιο Συνεργασίας για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη» της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών από την ΚΕΔ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με τον τότε νομάρχη Δημήτρη Σαρρή (ΠΑΣΟΚ), το Δήμο Γουβών με δήμαρχο τον κ. Μπλαβάκη και την εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ». Μνημόνιο που αποτελεί μνημείο επαίσχυντης συμφωνίας που υποθηκεύει στο μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο ένα «φιλέτο» εγκαταστάσεων και γης, αλλά και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με αυτό:

  • Επικυρώνονται οι μέχρι τότε παραχωρήσεις της ΚΕΔ.
  • Συμφωνείται η παραχώρηση για επενδύσεις και διαχείριση των ελεύθερων χώρων σε ιδιώτη επενδυτή (ιδιώτη ή όμιλο επιχειρήσεων, όπως λέει χαρακτηριστικά το άρθρο 3).
  • Διευκρινίζει και μάλιστα με ωμό τρόπο ότι το κριτήριο της επένδυσης δε θα είναι το κοινωνικό όφελος, αλλά η κερδοφορία του κεφαλαίου, ακόμα και μετά τη λήξη της σύμβασης.
  • Δεσμεύει τόσο τη νομαρχία όσο και το δήμο να διασφαλίσουν από το υπουργείο Παιδείας τις πιστώσεις που απαιτούνται για τη μεταστέγαση του Λυκείου και του Βρεφονηπιακού Σταθμού, προκειμένου να αποδεσμευτεί και να καταστεί ελεύθερο ώστε να αξιοποιηθεί από τον ιδιώτη επενδυτή. Αντί να διεκδικούν χρήματα για σχολεία, να διεκδικήσουν χρήματα για το κλείσιμο των σχολείων, δηλαδή!

Ετσι προβλέπονται:

1. Κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου (καταστήματα - εμπορικά κέντρα κλπ.), που είναι βέβαιο ότι θα είναι η αρχή του τέλους και η καταστροφή των μικρών επαγγελματιών της περιοχής.

2. Κατασκευή Πάρκου Εμπλουτισμού του Τουριστικού Προϊόντος (μπαρ, κέντρα αναψυχής, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο Θαλασσοθεραπείας κλπ.).

3. Δεσμεύει τους συμβαλλόμενους όχι μόνο να παρέχουν στους υποψήφιους «επενδυτές» τα μέσα, αλλά «θα παρασχεθούν (...) ικανοί και ελκυστικοί "βαθμοί ελευθερίας - ευελιξίας" για να επιλέξουν μέρος ή το σύνολο των προτεινόμενων εκμεταλλεύσεων».

Πολιτικές ευθύνες

Για όλες αυτές τις εξελίξεις - η υπογραφή αυτού του κειμένου - την πολιτική ευθύνη φέρουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με την πολιτική τους έστρωσαν το χαλί στο μεγάλο κεφάλαιο να λυμαίνεται τον τόπο και τα μεγάλα έργα.

Πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν: «... θα προχωρήσει σε συνεργασία με την αναπτυξιακή εταιρεία "ΕΙΡΗΝΗ" και τους φορείς της περιοχής στην αξιοποίηση της πρώην Βάσης Γουρνών για χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού». Στην ουσία, ρωτά εάν θα υπάρξει συμμετοχή και συνεργασία με μία εταιρεία, την «ΕΙΡΗΝΗ», η οποία έχει συνυπογράψει το μνημόνιο ξεπουλήματος της έκτασης. Και μάλιστα τη βαφτίζει «αναπτυξιακή», όταν έχει ιδρυθεί ειδικά για επιχειρηματικούς λόγους...

Η έκταση - φιλέτο, ωστόσο, ανήκει στον εργαζόμενο λαό της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει ο λαός να αγωνιστεί με κάθε μορφής λαϊκή συσπείρωση που θα προκύψει και θα εξελίσσεται, για να διεκδικήσει την αξιοποίηση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών προς όφελός του.


Λ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ