Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Προτάσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» κατέθεσε σειρά ψηφισμάτων στον αντίποδα της συναίνεσης των δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που μεθοδεύουν νέο αντιλαϊκό χτύπημα μέσω της Αυτοδιοίκησης

ΚΥΛΛΗΝΗ (της απεσταλμένης μας Χριστίνας ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Πλήρης σύμπνοια των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στις προωθούμενες αλλαγές στη δομή της χώρας, που θέλουν τους δήμους ισχυρές διοικητικές μονάδες που θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική, ανέδειξε το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες.

Οι αιρετοί, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων και κυβέρνησης, που παρήλασαν από το βήμα του συνεδρίου, συστρατεύθηκαν στην κεντρική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη, με την οποία προτείνονται νέοι, λιγότεροι δήμοι, θεσμοθέτηση αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και μητροπολιτικής οργάνωσης των συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι δήμαρχοι που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ζητούν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ασκήσει πολιτικές που αφορούν πολιτική προστασία, πρόνοια, προληπτική ιατρική, απασχόληση, μέσα από την αύξηση της μερικής απασχόλησης και τη διαιώνιση της εργασιακής ανασφάλειας. Ως προϋπόθεση για να ασκήσουν οι δήμοι αυτόν το ρόλο έθεσαν την «εφαρμογή της φορολογικής αποκέντρωσης», δηλαδή να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ανανεωμένος Καποδίστριας»

Τη συμφωνία της με τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, χαιρετίζοντας χτες στο συνέδριο, έκανε λόγο για έναν «ανανεωμένο Καποδίστρια» και για μείωση των περιφερειών, γιατί αυτό «επιβάλλουν οι πολιτικές των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ», όπως είπε.

Το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε από τους συνέδρους ήταν αντιγραφή των γνωστών θέσεων της - προσκείμενης σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - ΚΕΔΚΕ.

Παρέμβαση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση βρίσκονται οι θέσεις της ΔΑΣ, οι εκπρόσωποι της οποίας κατήγγειλαν στο συνέδριο τις προωθούμενες αλλαγές που μετατρέπουν σε εμπόρευμα δημόσια αγαθά, επιβαρύνουν περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια και διευκολύνουν τη δράση και κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

«Σήμερα προωθείται ο "νέος Καποδίστριας" με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, την περαιτέρω εναρμόνιση της κρατικής διαχείρισης στους στόχους και την υλοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ», σχολιάζει η ΔΑΣ σε ψήφισμά της για τη νέα διοικητική δομή που προωθούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και της συναίνεσης.

Στο ίδιο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «οι δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο σχετίζονται με το χαρακτήρα της οικονομίας, δηλαδή τις σχέσεις ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και επομένως με το χαρακτήρα της εξουσίας. Οι θέσεις μας σχετίζονται με την πρόταση για λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία».

Σειρά ψηφισμάτων προς όφελος των εργαζομένων

Με σειρά άλλων ψηφισμάτων που κατέθεσε η ΔΑΣ ζητά:

  • Την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που αποτελεί το μόνο δίκαιο εκλογικό σύστημα, με εκλογή του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Να μη μεταφερθούν στην ΤΑ αρμοδιότητες, όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, που σημαίνει διάσπαση και αποδιάρθρωση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχουν, προώθηση της ιδιωτικοποίησης και νέες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους.
  • Την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων, ενάντια στην αλλαγή χρήσης γης, με έργα υποδομής, κυρίως αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά, απαραίτητα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα ολυμπιακά έργα και εγκαταστάσεις να αποτελούν δημόσια περιουσία και το κράτος να αναλάβει τη διαχείρισή τους και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην ΤΑ. Το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων να μεταφερθεί στους δήμους και τα ΝΠΔΔ τους, σε σταθερές θέσεις μόνιμης εργασίας αντίστοιχης ειδικότητας, με παράλληλο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και διατάξεις που θέσπισαν την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας με τους έκτακτους, τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις έργου, καθώς και των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
  • Να καθοριστεί ποσοστό τουλάχιστον 8% του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο θα θα αποδίδεται στην ΤΑ.

Στην αποστολή των αιρετών, να διεκδικήσουν όλα αυτά που θα κάνουν τη ζωή των εργαζομένων καλύτερη, αναφέρθηκε ο Στ. Μπενετάτος, χτες, στην παρέμβασή του στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου. Ενδεικτικά για τη φορολογική εξουσία που ζητούν οι δήμοι, ο Στ. Μπενετάτος είπε ότι θα μετατρέψει την ΤΑ σε έναν ακόμα φοροεισπρακτικό μηχανισμό και «αναρωτήθηκε» πώς είναι δυνατόν οι εκλεγμένοι να ζητούν κάτι τέτοιο χωρίς να θέτουν το μείζον, ότι δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των φόρων το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι.

Σχολιάζοντας τη βούληση της ΚΕΔΚΕ να πάρει νέες αρμοδιότητες στην Πρόνοια, την Παιδεία κλπ., θύμισε τι έγινε με τους παιδικούς σταθμούς. Το κράτος απαλλάχτηκε από το βραχνά να έχει υποδομές για σωστή προσχολική αγωγή, τόνισε.

Επίθεση με ύβρεις

Χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ τις προτάσεις της ΔΑΣ είναι το εξής περιστατικό: Στη διάρκεια του θεματικού κύκλου για την κοινωνική πολιτική, οι εισηγητές της ΚΕΔΚΕ επιτέθηκαν με ύβρεις σε βάρος των εκπροσώπων της ΔΑΣ, μην μπορώντας να αντικρούσουν τα επιχειρήματά τους για την πολιτική που χτυπά την Πρόνοια και προωθεί τη μερική απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ