Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Πετυχημένη ταξική αναμέτρηση

Στιγμιότυπα από τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Στιγμιότυπα από τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και οι μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σαν αποτέλεσμα του μεγάλου ανοίγματος που προηγήθηκε, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της απεργιακής κινητοποίησης στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο, παρά την καταρρακτώδη βροχή, η μαζική συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία, η οποία, απ' όπου περνούσε έκλεινε τα καταστήματα που παρέμεναν ανοιχτά παρά την απεργία. Η πορεία κατέληξε στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου οι ταξικές δυνάμεις, παρά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ), όλες τις προηγούμενες μέρες, περιορίστηκαν σε απ' ευθείας συνομιλίες με τους εργοδότες, ζητώντας τους «φιλικά» να κλείσουν για λίγες ώρες τις επιχειρήσεις τους και τα εργοστάσια, ώστε οι εργαζόμενοι να πάνε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Το γεγονός της άνευ προηγουμένου διαπραγμάτευσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού με τους μεγαλοεργοδότες, που οδήγησε ουσιαστικά σε «λοκ άουτ», στο κλείσιμο ακόμα και πολυεθνικών επιχειρήσεων δήθεν ως ένδειξη «συμπαράστασης» των εργοδοτών στους εργαζόμενους, κατήγγειλαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε μέλη του ΠΑΜΕ που περιόδευσαν στους χώρους δουλιάς.

Μαζική και δυναμική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε και στα Χανιά, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, θέλοντας να θολώσει τα νερά, είχε ανακοινώσει συγκέντρωση την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο με αυτήν των ταξικών δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι όμως ακολουθώντας τα πανό του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων στην πορεία που ακολούθησε, έδωσαν τη δική τους απάντηση προς κάθε κατεύθυνση. Αντίστοιχα μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ είχαμε και στο Ρέθυμνο και το Λασίθι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ