Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Τιμή με υπόσχεση αγώνα

Η χτεσινή εκδήλωση στο μνημείο των 283 εκτελεσθέντων του «Σωτηρία»
Η χτεσινή εκδήλωση στο μνημείο των 283 εκτελεσθέντων του «Σωτηρία»
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 283 ανάπηρους, ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, που εκτέλεσαν στις 30 Νοέμβρη του 1943 οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών, πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Επίσης στην ίδια εκδήλωση, που έγινε στο μνημείο των 283 αναπήρων, τιμήθηκαν και οι 15.000 ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου που συνελήφθησαν μετά από πογκρόμ σε 19 νοσοκομεία της Αττικής.

Εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ο Νίκος Ανδρακάκος και ο Μάριος Καμακάρης αναφέρθηκαν στη μαύρη νύχτα της 30ής Νοέμβρη 1943, που οι ταγματασφαλίτες, με τις πλάτες των Γερμανοφασιστών κατακτητών, μπήκαν στα νοσοκομεία, όπου είχαν βρει καταφύγιο 15.000 ανάπηροι πολέμου της Αλβανίας, στοχεύοντας να χτυπήσουν τη δράση που είχαν αναπτύξει οι ανάπηροι μέσα και από τις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι ταγματασφαλίτες μπήκαν στα νοσοκομεία, άρπαζαν στους ώμους ακρωτηριασμένους αναπήρους, παραπληγικούς, τυφλούς, τους φόρτωσαν σε φορτηγά χωρίς τα ξύλινα μέλη τους και τους πήγαν στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα. Τα ξημερώματα εκτελέστηκαν 283 ανάπηροι.

«Για τους νεκρούς ανάπηρους ήρωες η καλύτερη τιμή είναι η μαζική συμμετοχή στη σύγχρονη αντίσταση, στον αγώνα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για δουλιά, για δικαιώματα για όλους, στον αγώνα ενάντια στα σχέδια στων ιμπεριαλιστικών κέντρων», επισήμανε ο Μ. Καμακάρης. «Μπροστά μας ξανοίγονται νέοι σκληροί αγώνες», τόνισε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Ηλίας Ξυδέας και ξεκαθάρισε: «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να τιμάμε τους ήρωες αγωνιστές της "Σωτηρίας", του Χαϊδαρίου, της Καισαριανής κλπ., όπου εκατοντάδες και χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες δώσανε τη ζωή τους, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

Σε φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα ο Γιώργος Μαντάς, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), διάβασε το ποίημα του Φώτη Αγγουλέ «Ωρα καλή», ενώ η Νότα Παναγοπούλου, σύνδεσμος της Αχτίδας Αναπήρων την περίοδο της Αντίστασης, τόνισε την ανάγκη να «μάθει ο κόσμος για την παλικαριά αυτών των ανθρώπων, για το μεγαλείο της ζωής τους».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη ΣΕΑΑΝ, την Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία» και την ΠΕΑΦΕ και ενός λεπτού σιγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ