Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
«Ταξίδι» απελπισίας στην άγρια εκμετάλλευση

Θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για μια καλύτερη ζωή

Οικονομικοί μετανάστες στον όρμο Ζάκρου στο Λασήθι

Associated Press

Οικονομικοί μετανάστες στον όρμο Ζάκρου στο Λασήθι
Από τη «Σκύλλα» στη «Χάρυβδη» σπρώχνονται εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τις οικογένειές τους, για να βιώσουν ξανά την πιο άγρια εκμετάλλευση, την τρομοκρατία, την εξαθλίωση και το διαρκές κυνηγητό. Για να αντιμετωπιστούν από τις κυβερνήσεις - στυλοβάτες του ιμπεριαλισμού σαν φτηνή εργατική δύναμη. Παγκόσμια Μέρα των Μεταναστών σήμερα, μια ακόμα ευκαιρία να θυμηθούμε τις πρακτικές και τις πολιτικές του «σύγχρονου» δυτικού κόσμου, των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η ΕΕ, απέναντι στους μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως 120 αλλοδαποί, μόνο το 2007, έχουν πνιγεί στα νερά του Αιγαίου, ενώ από το 2005 έως το 2007 συνελήφθησαν 55.000 αλλοδαποί. Οι περισσότεροι «επαναπροωθήθηκαν». Υπό ίδρυση είναι και μια κοινή ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή για να εφαρμόζει τις «τακτικές αποτροπής».

Μα και για όσους καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα, τα καπιταλιστικά κράτη διαμορφώνουν, μέσω της νομοθεσίας, τέτοιες συνθήκες, ώστε αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης να είναι πιο εύκολα και σκληρά εκμεταλλευόμενο, φοβισμένο και εξαθλιωμένο. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις πιο σκληρές πρακτικές που ακολουθεί η «ανθρωπιστική» ΕΕ.

  • Οικογενειακή επανένωση: Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας που ξαναενώνονται με τον συντηρούντα δε δικαιούνται πρόσβαση σε εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, σύστημα Υγείας και στέγασης.
  • Για να δικαιούται άδεια διαμονής μακράς διάρκειας, ο μετανάστης πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 8 χρόνια, φεύγοντας από τη χώρα μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα.
  • Στην Ελλάδα, το παράβολο για υποβολή αίτησης για πολιτογράφηση, για τους μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, κοστίζει 1.500 ευρώ.
  • Από τους περίπου 1.200.000 μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων, κατατέθηκαν μόλις 170.000 αιτήσεις διαμονής. Το παράβολο που απαιτείται για την αίτηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής, κοστίζει 150 ευρώ το άτομο κάθε χρόνο.

Παράλληλα, οι επιθέσεις σε μετανάστες, είτε από ομάδες ρατσιστών, είτε από τις δυνάμεις καταστολής, συνεχώς αυξάνονται και στη χώρα μας: Στα τέλη του Αυγούστου, ο 27χρονος Νιγηριανός Τόνι Ονούα χάνει τη ζωή του στην Καλαμαριά μετά από αστυνομική καταδίωξη, σύμφωνα με μάρτυρες. Το Νοέμβρη, συνοροφύλακας πυροβόλησε και σκότωσε, με μια σφαίρα στην πλάτη, 45χρονο Αλβανό μετανάστη, που μαζί με άλλους 10 συμπατριώτες του είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας αναζητώντας μεροκάματο. Αφγανοί μετανάστες δέχτηκαν επίθεση αντρών του Λιμενικού, στο λιμάνι της Πάτρας. Αρχές Δεκέμβρη, Πακιστανοί στο Αιγάλεω ξυλοκοπιούνται από ομάδα ρατσιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ