Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ιδρύθηκε η διεθνής εταιρεία

Ιδρύθηκε χτες στη Μόσχα η Διεθνής Εταιρεία Εργου Πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα με την εμπλοκή από τη ρωσική πλευρά. Οι Ρώσοι ζητούσαν από Ελλάδα και Βουλγαρία να εγγυηθούν για το 49% (όσο και το συνολικό τους μερίδιο στον αγωγό) της ποσότητας πετρελαίου που θα διέρχεται από τον αγωγό. Ηταν μια αξίωση που οδηγούσε αναπόφευκτα στην είσοδο άλλων πετρελαϊκών δυνάμεων, του Καζακστάν και των αμερικανών συνεργατών του, στον αγωγό, με την απόσπαση μεριδίου από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που περιέχονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, τον επόμενο μήνα θα καταληχθεί το καταστατικό της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία εγγυήθηκε η ίδια το 100% της ποσότητας πετρελαίου που θα διέρχεται από τον αγωγό, αλλά με μια προϋπόθεση: Να καθορίζει η ίδια τα τέλη διέλευσης. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον έλεγχο της Ρωσίας στον αγωγό, ενώ δεν αποκλείει καθόλου την είσοδο νέων «εταίρων» στο επιχειρηματικό σχήμα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ίδρυση της διεθνούς εταιρείας και περιορίστηκε στην επανάληψη των κυβερνητικών θέσεων για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι συνεργαζόμενες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ