Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ
Σε κίνδυνο τα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΒΑΘ και ΣΕΚΑΠ

Δύο ξεχωριστές ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου

Η συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη
Η συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη
Ιδιαίτερα οξυμένα εμφανίζονται τα προβλήματα στα συνεταιριστικά εργοστάσια στην Ξάνθη, ΣΕΒΑΘ και ΣΕΚΑΠ. Ετσι, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου κατέθεσαν στη Βουλή δύο ξεχωριστές ερωτήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕΒΑΘ ΞΑΝΘΗΣ

Η κατάσταση στο συνεταιριστικό εργοστάσιο ΣΕΒΑΘ της Ξάνθης εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Μάλιστα, αυτή θα οξυνθεί με το νέο κανονισμό της ΚΑΠ για τη βιομηχανική ντομάτα, δηλαδή την αποδέσμευση σημαντικού μέρους της επιδότησης από την παραγωγή, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της καλλιέργειας ως ασύμφορης για τους παραγωγούς. Αλλωστε, η διοίκηση της ΣΕΒΑΘ, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της, αντί να κάνει επενδύσεις εκσυγχρονισμού, κλείνει κερδοφόρα τμήματα, βάζει σε κίνδυνο το τμήμα τυπογραφείου και προβαίνει σε πολιτικές - συνδικαλιστικές διώξεις εργαζομένων. Ολη αυτή η κατάσταση προκαλεί την ανησυχία των εργαζομένων - είναι απλήρωτοι 2,5 περίπου μήνες - για την εργασία τους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα καθώς και των εκατοντάδων φτωχομεσαίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών.

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρείας και να σταματήσει κάθε σχεδιασμός ιδιωτικοποίησης ή κλεισίματός της. Αν θα πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα τους.

ΒΙ0ΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕΚΑΠ ΞΑΝΘΗΣ


Η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην περιοχή Ξάνθης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η άρνηση της μεγαλομετόχου ΑΤΕ, με ευθύνη της Κυβέρνησης, να χρηματοδοτήσει τη ΣΕΚΑΠ με χαμηλότοκες επιχορηγήσεις για κεφάλαια κίνησης, για επενδύσεις και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, οδηγεί την καπνοβιομηχανία σε οικονομικό αδιέξοδο προς όφελος των πολυεθνικών που αποβλέπουν στο μερίδιο της ΣΕΚΑΠ (11,5% της εγχώριας αγοράς). Η κατάσταση αυτή προκαλεί την έντονη ανησυχία των εκατοντάδων εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ, των καπνοπαραγωγών και των επαγγελματιών της περιοχής, γιατί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τη μεγάλη αυτή συνεταιριστική εταιρεία. Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν οι διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ που ελέγχονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και υλοποιούν τις αποφάσεις τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη της συγκεκριμένης συνεταιριστικής εταιρείας και να μπει φραγμός σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τη ΣΕΚΑΠ (2013-03-22 00:00:00.0)
Εργάτες και αγρότες κόντρα στην ιδιωτικοποίηση (2010-07-21 00:00:00.0)
Απεργιακό «όχι» στο ξεπούλημα (2008-02-06 00:00:00.0)
Συνέπεια της κυρίαρχης πολιτικής το ξεπούλημά τους (2007-12-01 00:00:00.0)
Αυτή η πολιτική τσακίζει τους συνεταιρισμούς (2005-02-22 00:00:00.0)
«Διαβατήριο»... για το χρηματιστήριο (1999-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ