Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Γενικές εκλογές στην Ισπανία θα διεξαχθούν στις 9 Μάρτη του 2008, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο. Σε ποινές κάθειρξης που αθροιζόμενες ξεπερνούν τα 500 χρόνια καταδικάστηκαν την Τετάρτη από το ανώτατο δικαστήριο 47 μέλη οργανώσεων που συνδέονται με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Προσωρινή κυβέρνηση σχηματίστηκε στο Βέλγιο με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Γκι Φερχόφσταντ. Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει κατορθωτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού από τις γενικές εκλογές του Ιούνη. Ο Γκι Φερχόφσταντ θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τις 23 Μάρτη και μετά θα παραδώσει τα ηνία στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους - τους νικητές των εκλογών του Ιούνη.

ΡΙΓΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε χτες τη νέα «κεντροδεξιά» κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιβάρς Γκοντμάνις, στην οποία συμμετέχουν οι 15 από τους 19 υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης που παραιτήθηκε πρόσφατα εξαιτίας σημαντικών σκανδάλων διαφθοράς. Σημειώνεται ότι ο Γκοντμάνις υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της Λετονίας μετά τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και υπουργός Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης του Αϊγκαρς Καλβίτις.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Απεργίας πείνας έχουν ξεκινήσει οι έξι Γάλλοι μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κιβωτός Ζωής», που κατηγορείται από τις αρχές του κεντροαφρικανικού Τσαντ για απόπειρα μαζικής απαγωγής 103 παιδιών.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 40 προκάλεσαν τρεις αλυσιδωτές εκρήξεις, που σημειώθηκαν χτες σε εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Φριτάουν. Οι πρώτες ενδείξεις φέρουν ως πιθανή αιτία διαρροή φυσικού αερίου.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο συντηρητικός Λι Μιουνγκ - μπακ εκλέχτηκε προχτές νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας με 48,7%. Ηταν υποψήφιος με το Μεγάλο Εθνικό Κόμμα, πρώην διευθυντικό στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας «Χιουντάι» και προέβαλε στην προεκλογική εκστρατεία του «σκληρή κριτική» στην ηγεσία της γείτονος ΛΔ Κορέας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρεις μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από το Γκουαντάναμο με αίτημα του Λονδίνου, συνελήφθησαν μόλις επέστρεψαν στη χώρα και ανακρίνονται τώρα σύμφωνα με το βρετανικό αντιτρομοκρατικό νόμο ως ύποπτοι για την προετοιμασία και πρόκληση τρομοκρατικών πράξεων.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 65 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρήκαν το θάνατο - μεταξύ των οποίων πάνω από 15 παιδιά - και πάνω από 160 τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Σιντχ του Πακιστάν στο δρομολόγιο Καράτσι - Λαχώρη. Στο τρένο επέβαιναν περίπου 800 άνθρωποι και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσοι ήταν ακόμα μέσα την ώρα του δυστυχήματος, το οποίο αποδίδεται στο απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ