Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οι παράξενοι δορυφόροι του Ποσειδώνα

Τα οχτώ φεγγάρια του Ποσειδώνα αποτελούν ένα μάθημα γύρω από τις κοσμικές διαδικασίες σχηματισμού δορυφόρων των πλανητών. Περισσότερο απ' όλα, ο Τρίτων.

Την πρώτη περίοδο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, πέτρες, χαλίκια και πάγος περιστρέφονταν ακανόνιστα γύρω από τον Ηλιο και κάποιες φορές συνενώνονταν για να σχηματίσουν τους πυρήνες των πρωτοπλανητών. Κάποιοι από τους πυρήνες αυτούς έγιναν τόσο μεγάλοι, που η βαρυτική τους έλξη τράβηξε επίσης σκόνη και διαπλανητικά αέρια. Καθώς προχωρούσε η διαδικασία αυτή, οι πρωτοπλανήτες μετατράπηκαν οι ίδιοι σε μικρά νεφελώματα, που άρχισαν με τη σειρά τους να καταρρέουν σε περιστρεφόμενους δίσκους, από τους οποίους προέκυψαν οι δορυφόροι των πλανητών. Οπως ο σχηματισμός του Ηλιου οδήγησε στο σχηματισμό των πλανητών, έτσι και ο σχηματισμός των τελευταίων οδήγησε στο σχηματισμό των δορυφόρων τους.

Οι δορυφόροι που δημιουργήθηκαν μ' αυτόν τον τρόπο περιστρέφονται με την ίδια φορά που περιστρέφεται και ο πλανήτης τους (π.χ. η Σελήνη). Ομως, ο Τρίτων περιστρέφεται προς την αντίθετη φορά από τον Ποσειδώνα, καθαρό σημάδι ότι ο πλανήτης «συνέλαβε» τον δορυφόρο, καθώς περνούσε κοντά του κι ότι αυτός δε σχηματίστηκε από το δίσκο αερίων του Ποσειδώνα.

Αλλά ο Τρίτων δεν είναι το μόνο ερωτηματικό. Ολοι οι πλανήτες έχουν γύρω τους μια περιοχή που λέγεται όριο Ροσέ, κάτω από το οποίο η βαρυτική έλξη είναι τόσο ισχυρή, που δεν επιτρέπει το σχηματισμό δορυφόρων από το νεφέλωμα του πλανήτη. Κάθε δορυφόρος μέσα στο όριο αυτό ή θα πρέπει να έχει επίσης «συλληφθεί» ή, το πιθανότερο, να έχει συρθεί ως εκεί από παλιρροϊκές δυνάμεις λόγω της έλξης του πλανήτη.

Ο Ποσειδώνας έχει τέσσερις δορυφόρους κάτω από το όριο Ροσέ - τους μόνους σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Τόσο ο Τρίτων, όσο και οι 4 δορυφόροι υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια ιδιομορφία στην ιστορία των δορυφόρων του Ποσειδώνα. Επιπλέον, αν θρυμματίζονταν αυτοί οι 4 δορυφόροι, ο Ποσειδώνας θα αποκτούσε, αντί των δύο λεπτών δακτυλίων που διαθέτει τώρα, ένα πλήρες σύστημα δακτυλίων, όπως ο Κρόνος. Ισως, κάποια στιγμή στο μέλλον οι ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις να συντρίψουν τους δορυφόρους αυτούς, χαρίζοντάς του ένα στολίδι, όπως εκείνο του γείτονά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ