Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρέξε Γιάννα, τρέξε!

Ω, ουρανοί, πέστε μου ποιον από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου να πρωτοευχαριστήσω; Η Ελλάδα, η πατρίδα μου, ξεπέρασε το όριο του ορίου - και του μέτρου - και τώρα, πια, ποιος νοιάζεται για τη σοβαρότητα! Η ανάβαση του Κύρου, το ανέβασμα του Αλέξανδρου στην Ασία, τα επτά - γνωστά - θαύματα της ανθρωπότητας, όλα ετούτα θα περάσουν στη λησμονιά. Η Γιάννα τρέχει στην Ολυμπιάδα! Κάθε άλλο γεγονός θα είναι, πια - για τις εγκυκλοπαίδειες του μέλλοντος - μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Μια παρωνυχίδα που θέλει δάγκωμα και πέταμα! [Με φτύσιμο].

Και τρέχει η Γιάννα, η αρματωλή, κρατώντας στο ένα χέρι τη δάδα και στο άλλο το τίμιο ξύλο. Τα χρυσά πόδια της τα στολίζουν τα φτερά του Ερμή και τις πλάτες της τα φτερά του Ικάρου. Στα στήθια είναι ζωγραφισμένη η Αγιά Σοφιά και το Πατριαρχείο. Η ίδια η αθλήτρια, δηλαδή η Γιάννα, είναι η ενσάρκωση όλων των πολιτισμών - και όλων των θρησκειών - που πέρασαν από τον τόπο μας. Τρέχει και τρέχει μαζί της και η ιστορία! Και γονατίζουν στο πέρασμά της όλες οι φυλές του Ισραήλ. Και μαζί τους γονατίζει και ο Σάμαρανκ ο βασιλικός, ο Λιάσκας ο αριστερός και τα διαπλεκόμενα! Και η κυβέρνηση, με πρώτο τον Σημίτη - με σεβασμό και υποταγή, όπως η ίδια απαιτεί - της στρώνουν παχιά χαλιά για να περάσει...

Ω, θεοί, τι ευτυχία να είσαι Ελληνας! Δε δίνεις λογαριασμό παρά στη Μηχαλού και αυτό πάλι άμα γουστάρεις! Τσακώνεις τους θεσμούς απ' το λαιμό και τους εξευτελίζεις. Πιάνεις τη σοβαρότητα από τ' αυτιά και την ποδοπατάς. Ξεπερνάς τη γελοιότητα γιατί οι πράξεις σου, πια, δεν περιγράφονται και δεν καταχωρούνται. Από αδυναμία, από ηλιθιότητα, από υπολογισμό (;) όπως και να 'χει γίναμε ρεζίλι. Μια διορισμένη Ιωσηφίνα, η Αντουανέτα της «Χαλυβουργικής», μας σέρνει από τη μύτη. Και εμείς τρέχουμε ιδρωμένοι από κοντά της να γλείφουμε τα κόκαλα που μας πετάει. Και η γυναίκα, πια, δεν πιάνεται. Στεφανώθηκε όλου του κόσμου την αλαζονεία και δεν υπάρχει ποιητής τραγικός για να περιγράψει την -άσχημη, οπωσδήποτε - κατάληξή της!

Τρέξε Γιάννα, τρέξε, να σπάσουμε - σαν χώρα και σαν άτομα - όλα τα ρεκόρ της ανυποληψίας. Τρέξε να αποκαλύψεις στο γρήγορο πέρασμά σου - και στους πιο δύσπιστους - πως όλοι ετούτοι, θεσμοί και πρόσωπα, που σε περιβάλλουν, τέτοιοι και χειρότεροι είναι. Ατομα και θεσμοί χωρίς αξιοπρέπεια και μέτρο. Φτάνει να βλέπουνε στο βάθος τα δισεκατομμύρια να γυαλίζουν. Και τότε κάνουνε σκόντο σε κάθε ηθική αξία. Βουλώνουν τα στόματά τους και σκύβουνε το κεφάλι.

Τρέξε Γιάννα, τρέξε! Εσύ ξέρεις - καλύτερα από τον καθένα - την αξία του χρήματος. Τίποτα δε στέκεται απέναντί του. Η δύναμή του λυγάει τις, έτσι κι αλλιώς, ελαστικές συνειδήσεις. (Ντόπιες και ξένες). Τρέξε, γιατί εσύ ξέρεις, πως υπάρχουν στην αγορά (με τη χυδαία έννοια της λέξης) όλων των ειδών οι δημοσιογράφοι να σε υπηρετήσουν. Ολων των ειδών οι τσανακογλείφτες να σε στηρίξουν. Εσύ βάλε το χέρι σου βαθιά στην τσέπη μας και πλήρωσε. Ξένα λεφτά, κυρά μου, είναι, φάγε τους την Παναγία, ποιος να σε παρεξηγήσει!

Τρέξε Γιάννα, τρέξε! Ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα, πρέπει να διασκεδάζει. Θέαμα απαιτείται για να μαλακώσει (Αλλιώς θα πέσει πάνω σας και θα σας ακυρώσει). Τρέξε και άλλαξε τη σκυτάλη με όλους τους δικούς σου - και τους υποτακτικούς σας - κινδυνεύει η τάξη (και η τάξη σου). Οι Ολυμπιάδες από καιρό - αυτό το ξέρουν, ακόμα, και οι κότες - έχουν περάσει στο Χρηματιστήριο. Η «Κόκα - Κόλα» έχει τον πρώτο λόγο. Ποιος νοιάζεται για τα κλωνάρια της Ελιάς, αφού μπροστά του ξαπλώνεται σαν όμορφη πόρνη το δολάριο; Υπάρχουν, λες, οι προϋποθέσεις για άλλους συλλογισμούς;

Τρέξε Γιάννα, τρέξε, κορίτσι μου, για να τους ξεγυμνώσεις (Δεν ξέρουν τι μπελά έβαλαν στο κεφάλι τους, το μέλλον, φυσικά, θα τους δείξει). Τρέξε για να αποδείξεις πως ο Τρωικός Πόλεμος, έγινε, πράγματι, για την ωραία Ελένη. Πως οι καταστροφές προκαλούνται από ασήμαντες αφορμές και όχι από άλλες - βαθύτερες - αιτίες. Εγώ, πάντως, οφείλω να σου αναγνωρίσω, πως προσφέρεις εθνικό - και παγκόσμιο - έργο. Δεν είναι λίγο να φανεί, πως μια γυναίκα (μια γυναίκα φυσικά της δικής σου ιδιοσυγκρασίας, για να μη γενικεύουμε και γίνουμε άδικοι), μπορεί να σύρει ακόμα και μια ολόκληρη χώρα - και όχι μόνο - στην ανυποληψία! Οταν τη γυναίκα αυτή την έταξε η «μοίρα», όπως δείχνουν τα πράγματα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης, να ενώσει το χρήμα με την πολιτική εξουσία, όλα είναι μπορετά.

Τρέξε, λοιπόν, Γιάννα, τρέξε! Εσύ μπορείς, από τις περιστάσεις και τη μεγάλη ατυχία μας, ακόμα και βουνά να κινήσεις. Και όχι, μόνο αυτά τα δυστυχισμένα άτομα και αυτή την ατροφική κυβέρνηση που κινείς τώρα. Τρέξε, κυρία μου, το ρεκόρ να περάσεις και εσύ στην ιστορία σαν μοιραία γυναίκα - που είναι ο σκοπός σου, όπως δείχνεις - θέλει και άλλη προσπάθεια. Μη διστάσεις να φτάσεις - και να μας φτάσεις - στα άκρα. Μόνο οι ακραίες καταστάσεις αρέσουν στην τραγωδία! Γι' αυτό παρακαλώ, τρέξε. Τρέξε Γιάννα!..


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ