Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντικρουόμενες αποφάσεις για το 42%

Αμφισβητείται δικαστικά το 42% του νόμου 3434/06 που προβλέπει την εκλογή εκπροσώπων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μοναχά με το 42%, αντί του 51%. Στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν εκδοθεί δύο αντικρουόμενες αποφάσεις γι' αυτό το θέμα και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οριστική κρίση. Σημειώνεται ότι εάν συγκεντρωθεί το 42% τότε εκλέγεται δήμαρχος ή νομάρχης από την πρώτη Κυριακή. Πάντως, και τα δύο συστήματα είτε το 42% είτε το 51% είναι μακριά από το αίτημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στο ΣτΕ η μία σύνθεση του αρμόδιου για τις εκλογές Γ' Τμήματος αποφάσισε ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντισυνταγματική, με το σκεπτικό ότι προσβάλλεται η συνταγματική αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, σε συνδυασμό με άλλους συνταγματικούς κανόνες που σχετίζονται με τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Αλλη, όμως, σύνθεση του ίδιου δικαστηρίου με οριακή πλειοψηφία έκρινε ότι ο επίμαχος νόμος είναι συνταγματικός.

Οι ενστάσεις για το 42% έχουν υποβληθεί από τους Δήμους Ζωγράφου, Χολαργού, από περιοχές της Πιερίας, Χαλκιδικής κλπ. Αν, τελικά, εκπέσει το 42% τότε αναμένεται να αλλάξει ο «δημοτικός και νομαρχιακός χάρτης» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ