Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί η διαδοχική Ασφάλιση στους αγρότες

Motion Team

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το πρόβλημα της διαδοχικής Ασφάλισης αγροτών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Μωραΐτης και Σταύρος Σκοπελίτης. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές, σημειώνουν τα παρακάτω:

«Οπως είναι γνωστό, το 1961 ιδρύθηκε ο ΟΓΑ και με τις διατάξεις του ν. 1745/87, θεσπίστηκε η πρόσθετη ασφάλιση των αγροτών.

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2458/97, συστήθηκε στον ΟΓΑ αυτοτελής κλάδος κύριας Ασφάλισης αγροτών, που σκοπός του είναι σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, η χορήγηση σύνταξης στα πρόσωπα που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2.

Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου, καταργήθηκε ο κλάδος πρόσθετης Ασφάλισης αγροτών που είχε συσταθεί με το ν. 1745/87.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 2458/97, θεσπίστηκε και ισχύει η διαδοχική Ασφάλιση για όσους ασφαλίζονται στον ΟΓΑ μετά την 1/1/98 και έχει εφαρμογή μεταξύ του ΟΓΑ και των άλλων φορέων κύριας Ασφάλισης. Επίσης, συνυπολογίζεται και ο χρόνος που διανύθηκε στον κλάδο πρόσθετης Ασφάλισης αγροτών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ίδιου νόμου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ένας αγρότης, που συνταξιοδοτήθηκε από τον ΟΓΑ με τις διατάξεις του ν. 1745/87 (πρόσθετη Ασφάλιση αγροτών), δεν μπορεί να προσμετρήσει ασφαλιστικό χρόνο που έχει ήδη διανύσει σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας Ασφάλισης πριν συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΓΑ, αφού γι' αυτόν δεν ισχύουν οι διατάξεις της διαδοχικής Ασφάλισης.

Επειδή είναι άμεσα θιγόμενοι πολλοί συνταξιούχοι αγρότες, οι οποίοι όσο ήταν στην παραγωγική διαδικασία, επειδή είχαν λίγα χωράφια και μικρό κλήρο, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται κι αλλού με ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Επειδή τα ένσημα αυτά είναι ήδη πληρωμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη στον προϋπολογισμό του κράτους, αφού τόσα χρόνια δεν ισχύει η διαδοχική ασφάλιση γι' αυτήν την κατηγορία πολιτών και το κράτος μόνο εισέπραττε χωρίς να ξοδέψει μία δραχμή μέχρι σήμερα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, προκειμένου να αρθεί η αδικία αυτή και αν θα δοθεί η δυνατότητα στους ήδη συνταξιούχους γήρατος του ΟΓΑ, με βάση το ν. 1745/87, να προσμετρήσουν τον ασφαλιστικό χρόνο που έχουν ήδη διανύσει σε άλλο φορέα, έτσι ώστε να αυξηθεί η πενιχρή τους σύνταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ