Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Απαιτεί κατάργηση των ειδικών λογαριασμών...

...και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο του πανεπιστημίου

Τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της διαπλοκής των πανεπιστημίων με εταιρείες και της ίδιας της φύσης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), καταδεικνύει η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, παίρνοντας θέση στο θέμα που έχει προκύψει με τους καταλογισμούς σε μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος από τον οικονομικό επιθεωρητή κ. Χριστοδουλάκη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για "κακοδιαχείριση" στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανεξάρτητα της ισχύουσας ή όχι εγκυρότητας που μπορεί να έχουν οι καταλογισμοί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ολοι γνωρίζουμε, άλλωστε, τη σχέση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, με τη συγκέντρωσή της σε ομάδες ΔΕΠ που έχουν άμεση σχέση με επιχειρηματικούς ομίλους, και την κατανομή των κονδυλίων αυτών. Από αυτό πηγάζει το πρόβλημα», σημειώνει η ΠΚΣ και προσθέτει: «Γίνεται σε όλους πια εμφανής η αναγκαιότητα για την κατάργηση των ΕΛΚΕ, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Σε αυτό πρέπει να πάρουν θέση οι υπόλοιπες παρατάξεις, που στην ουσία στηρίζουν την επιχειρηματική δράση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Η ΠΚΣ επισημαίνει ότι, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και η Πρυτανεία μαζί με ένα κομμάτι των μελών ΔΕΠ αποτελούν «τον "πολιορκητικό κριό" της κυβέρνησης σ' αυτήν της την επίθεση». «Οι παραπάνω ήταν απέναντι σε κάθε δραστηριότητα του φοιτητικού κινήματος, όταν αυτό απαιτούσε να μην υπάρχει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στα ανώτατα ιδρύματα», σημειώνει η ΠΚΣ.

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ούτε θα γίνουμε μέρος ενός προβλήματος που είναι βαθύτερο και βασίζεται σε μεγάλα συμφέροντα. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για κάθε πρόβλημα που αφορά τους φοιτητές και τις οικογένειές τους», τονίζει η ΠΚΣ και απαιτεί:

  • Καμία εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο. «Οχι» στην εισαγωγή manager και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του πανεπιστημίου.
  • Κατάργηση των ΕΛΚΕ. Τα κονδύλια από την ΕΕ να εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε όλες οι ανάγκες του να καλύπτονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εξασφάλιση της εξεταστικής (και της εμβόλιμης) για όλους τους φοιτητές του ιδρύματος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές στον Σύλλογο Υποψήφιων Διδακτόρων του ΕΜΠ (2021-12-15 00:00:00.0)
Βήμα ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ (2020-10-28 00:00:00.0)
Στην πεπατημένη των διαχειριστικών προτάσεων (2018-12-18 00:00:00.0)
Αγωνιστικό διήμερο αύριο και μεθαύριο (2013-03-20 00:00:00.0)
«Τουφεκιά στον αέρα» από ΔΑΠ - ΠΑΣΠ (2004-11-12 00:00:00.0)
Πρόταση για κοινό πραγματικό αγώνα (2003-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ