Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Αναγκαία η διεύρυνση των Βαρέων - Ανθυγιεινών

Ολοκληρώθηκαν οι κεντρικές παρεμβάσεις - συζητήσεις των ταξικών δυνάμεων ενόψει των συλλαλητηρίων

Από τη χτεσινή εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Καλλιθέα
Από τη χτεσινή εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Καλλιθέα
Τις σύνθετες απειλές που αντιμετωπίζει η υγεία κάθε εργαζόμενου από τη στιγμή που η παραγωγική διαδικασία σχεδιάζεται και οργανώνεται με ζητούμενο το κέρδος, ανέδειξε η χτεσινή εκδήλωση για τα εργατικά «ατυχήματα» και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που πραγματοποίησαν η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ μαζί με ταξικά συνδικάτα στην Καλλιθέα, ενισχύοντας την αναγκαιότητα μαζικής συμπόρευσης των εργαζομένων με το ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη και στις 13 Φλεβάρη.

Για το κεφάλαιο, η υγεία θεωρείται ουσιαστικά ένα μέσο για την εξυπηρέτηση των παραγωγικών διαδικασιών και αναγκών, υπογράμμισε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και επικεφαλής της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας του Μετώπου, δίνοντας μια εικόνα από τη σημερινή κατάσταση:

  • Στα εργοτάξια της Ευρώπης σημειώνονται κάθε χρόνο 820.000 «ατυχήματα».
  • 300.000 εργαζόμενοι παρουσιάζουν προβλήματα αναπηρίας ή ανικανότητας για δουλιά.
  • 1 στους 3 Ευρωπαίους υποφέρει από εργασιακό στρες.
  • Στην Ελλάδα όπου υπολογίζεται ότι καταγράφεται μόλις το 39% των «ατυχημάτων», 150 εργάτες πεθαίνουν κατά μέσο όρο ετησίως στους χώρους δουλιάς.
  • Από τις 417 θέσεις επιθεωρητών του ΣΕΠΕ καλύπτονται μόλις οι 320 για (σύμφωνα με τις καταστάσεις του 2001) 450.000 επιχειρήσεις.


Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί το πετσόκομμα και όχι τη διεύρυνση - όπως θα έπρεπε - των ΒΑΕ, όταν η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του 8ωρου, και η εντατικοποίηση πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την εργατική τάξη. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε ο Βασίλης Πετρόπουλος, ότι κάθε χρόνο κυκλοφορούν πάνω από 10.000 νέες χημικές ουσίες από τις οποίες καμία δεν ελέγχεται πλήρως για την απόλυτα ασφαλή χρήση της! Στην εκδήλωση προβλήθηκε DVD του ΠΑΜΕ για τα εργατικά «ατυχήματα», ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους μαζικών φορέων και συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ