Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόοδος μόνο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα
  • Αμετακίνητος στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στη Θράκη και στο Κυπριακό ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε την ανυπαρξία ουσιαστικής προόδου στις διμερείς σχέσεις
  • Τις μεγάλες ευκαιρίες από τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων ανέδειξε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Οι δύο πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου

Associated Press

Οι δύο πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου
Η, αναμενόμενη, απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου στα μεγάλα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτήρισε την πρώτη μέρα των συνομιλιών μεταξύ Καραμανλή και Ερντογάν στην Αγκυρα, γεγονός που επιχειρήθηκε να καλυφθεί από την πρόοδο στις οικονομικές - επιχειρηματικές σχέσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες, παρέμεινε αμετακίνητος τόσο στις διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όσο και στο Κυπριακό και στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν παρέλειψε επίσης να θέσει στην ατζέντα και το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ως μόνη «υποχώρηση» μπορεί να ερμηνευτεί η αναφορά του ότι αξιολογείται η υπόθεση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και θα ληφθούν, άγνωστο πότε, αποφάσεις.

Ο Κ. Καραμανλής, «παραβλέποντας» την απουσία προόδου, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αποφεύγοντας να θέσει καθαρά τα ζητήματα των «γκρίζων ζωνών», του «κάζους μπέλι» (casus belli - αιτία πολέμου), αλλά και ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Προτίμησε τις διπλωματικές εκφράσεις καθώς και να αναδείξει τις μεγάλες ευκαιρίες από τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων στο μέλλον.

Ειδικότερα ο Ρ. Τ. Ερντογάν:

-- Απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, απορρίπτοντας έμμεσα παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης. Αντίθετα, υπέδειξε τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών ως το «πλαίσιο» εντός του οποίου «θα βρεθεί μια λύση που να έχει περιεχόμενο». Εμμένοντας στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επισήμανε ότι «η θάλασσα του Αιγαίου να είναι θάλασσα ειρήνης», ενώ δε δίστασε υποκριτικά να αναφέρει ότι «δεν προσφέρει στην παγκόσμια ειρήνη η περίπτωση που η μία χώρα αποτελεί απειλή για την άλλη». Γενικότερα παρέπεμψε τις όποιες διμερείς «διαφορές» στις διευρυμένες συνομιλίες και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα στις διμερείς σχέσεις τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στις 18 του Νοέμβρη, ενώ ευχαρίστησε τις ελληνικές κυβερνήσεις γιατί ήταν «συνεχώς δίπλα μας» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν παρέλειψε βέβαια να ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα «τρομοκρατίας», επαναφέροντας το θέμα της αντιμετώπισης του PKK.

-- Εβαλε στην ατζέντα ζήτημα μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά με «πονηρό» τρόπο, κάνοντας αναφορά «στις μειονότητες μεταξύ των δύο χωρών». Ανέφερε μάλιστα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν «τόσο στη Δυτική Θράκη όσο και εδώ».

-- Επαναβεβαίωσε τη θέληση της κυβέρνησής του για λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν». «Το πνεύμα και η ουσία του πρέπει να διατηρηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο «Νότιο μέρος» για τη μη υλοποίηση του «σχεδίου Ανάν». Μάλιστα, κάλεσε δημόσια τον ίδιο «τον φίλο του» Κ. Καραμανλή να κάνει κάποια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της ουσίας του «σχεδίου Ανάν».

-- Αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστήριξε ότι η οικουμενικότητά του ενδιαφέρει τον χριστιανικό κόσμο, ενώ για τη Χάλκη άφησε κάποιες ελπίδες για να υπάρξουν αποφάσεις στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη βούλησή του να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του παρελθόντος, πράγμα που δεν επαληθεύτηκε στις χτεσινές συνομιλίες. Ενέταξε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Χάλκης και της προστασίας των μειονοτήτων, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την αρχή «πλήρης προσαρμογή - πλήρης ένταξη» για την πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Για τις διμερείς σχέσεις είπε ότι είναι μονόδρομος η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Τόνισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν προκλήσεις και απειλές άσκησης βίας μεταξύ δύο χωρών που κινούνται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποφεύγοντας ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Οι δύο πρωθυπουργοί έδωσαν έμφαση στη συμμετοχή τους στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει αύριο στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών και εκπροσώπων επιχειρήσεων των δύο χωρών. Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξουν με ομιλίες τους, από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ, Θανάσης Λαβίδας, ενώ από τουρκικής πλευράς θα χαιρετίσουν ο Selim Egeli, πρόεδρος της DEIK/Turkish-Greek Business Council, η Arzuhan Dogan Yalcindag, πρόεδρος της TUSIAD, καθώς και ο M. Rifat Hisarciklioglu, πρόεδρος των TOBB και DEIK. Θα μιλήσει επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ