Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοχύρωτη χώρα

Για κάθε 11 στρέμματα δάσους που καίγονται, αναδασώνεται μόνο το ένα...
Για κάθε 11 στρέμματα δάσους που καίγονται, αναδασώνεται μόνο το ένα...
Παρ' ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας από τις πλημμύρες, τις δασικές πυρκαγιές και τους σεισμούς χάνονται ανθρώπινες ζωές και εξαφανίζονται περιουσίες και δίκτυα υποδομής, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται συστηματικά να πάρουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα θωράκισής της, για να περιοριστούν, έστω, οι επιπτώσεις για το λαό. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Για τους σεισμούς
  • Ενώ το 75% των κτιρίων της χώρας (το 65% των δημοσίων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς, αρνούνται να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κτιρίων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξαγγελία του 1999 για τον προσεισμικό έλεγχο των 80.000 δημόσιων και κοινωφελών κτιρίων μέχρι το 2001 έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά. Ελέγχθηκαν έγκυρα μόλις 4.000 κτίρια και δεν έγινε καμία ενίσχυσή τους, εκτός από κάποιες που έκανε ο ΟΣΚ.
  • Ενώ κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κλπ.), αρνούνται επίμονα να ελέγξουν τη στατική επάρκεια των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
  • Αντί να προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν περισσότερους ελεύθερους χώρους, αναγκαίους για την εκτόνωση και καταφυγή του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, εμπορευματοποιούν και ξεπουλούν στο μεγάλο κεφάλαιο και αυτούς που υπάρχουν.
Για τις πλημμύρες
  • Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα και τα έργα που υλοποιούνται είναι συχνά αποσπασματικά, ελλιπή ή ανεπαρκή, ενώ εκτελούνται με υδρολογικά δεδομένα της δεκαετίας του '40 που δεν ισχύουν, όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ.
  • Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης έχει πολλαπλασιάσει την τσιμεντοποιημένη επιφάνεια στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα ενώ παλιότερα το 80% των νερών της βροχής απορροφούνταν από το έδαφος και το υπόλοιπο έπεφτε στη θάλασσα σήμερα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Παράλληλα, το μπάζωμα των ρεμάτων δίνει και παίρνει.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στα αζήτητα. Για παράδειγμα, η Ανατολική Αττική είναι κατά 90% ανοχύρωτη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002 είχε εξαγγείλει πρόγραμμα έργων ύψους 800 δισ. δρχ. για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. Τίποτε δεν προχώρησε. Το 2006 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε πρόγραμμα έργων 500 εκατ. ευρώ. ακόμη αναμένεται...
Για τις δασικές πυρκαγιές
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αναλωθεί σε μια εμπρηστική σκυταλοδρομία για το ποιο θα επιβάλλει την πιο καταστροφική αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ παράλληλα ψηφίζουν δασοκτόνους νόμους που αποχαρακτηρίζουν εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων χαρακτηρίζοντάς τες πότε ως ...«χορτολίβαδα» και πότε ως ...«βοσκότοπους».
  • Διαρκώς παραλείπουν το έργο της αναδάσωσης: Για κάθε 11 στρέμματα δάσους που καίγονται αναδασώνεται μόνο το 1!
  • Με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση τσιμεντοποιούνται χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα (Καζίνο) κ.α.
  • Αφήνουν σκόπιμα χωρίς προσωπικό τις υπηρεσίες κατάσβεσης. Το έλλειμμα σε οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική αγγίζει τα 4.000 άτομα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ