Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΙΡΙΔΑΝΟΣ»: Στην απόλυση της καμαριέρας Φωτεινής Χάρντινα προχώρησε χτες η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Ηριδανός», στην οδό Πειραιώς, ιδιοκτησία της τεχνικής εταιρείας «Ξυδιάς». Η εργαζόμενη δούλευε στο ξενοδοχείο 1,5 περίπου χρόνο και το αιτιολογικό της απόλυσης ήταν ότι έπεσε η πληρότητα του ξενοδοχείου. Από ό,τι φαίνεται η εργοδοσία και στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο στοχεύει στην απαλλαγή της από το μόνιμο προσωπικό και στην αντικατάστασή του από συνεργεία. Αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο εργάζονται τρεις μόνιμες καμαριέρες και μια από συνεργείο. Την απόλυση καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας και δηλώνει ότι θα παρέμβει άμεσα για την ανάκληση της απόλυσης.

ΕΛΒΟ: Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ετοιμάζουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη. Προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα έξω από ξενοδοχείο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, στην οποία επίσημος ομιλητής θα είναι ο Γ. Αλογοσκούφης. Μήνες τώρα οι 730 εργαζόμενοι, που απέμειναν στην ΕΛΒΟ, ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, με την απασχόληση να έχει πέσει πλέον στο 30%, διότι δεν υπάρχουν νέες παραγγελίες για εκτέλεση.

ΔΕΗ: Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αύριο Σάββατο, έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης την ώρα που το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει για να επικυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τις εταιρείες RWE και «Χαλυβουργική», στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο πλαίσιο των αγώνων για να σταματήσουν κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που ανέστειλε την απεργία της περασμένης Τρίτης.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: Κανένα από τα μεγάλα φροντιστήρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης δε λειτούργησε στην τελευταία σχολική αργία (Τριών Ιεραρχών) μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικά για την περίπτωση της Θέρμης (φροντιστήριο «Βογιατζής») χρειάστηκε να παρέμβουν οι ταξικές δυνάμεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να τηρηθεί το νόμιμο της σχολικής αργίας.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ: Στάσεις εργασίας για τη μεθεπόμενη βδομάδα έχουν προγραμματίσει οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στο διαχωρισμό της θυγατρικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ΟΣΕ. Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), καταγγέλλοντας ότι έχει «βαλτώσει» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου και ότι στόχος είναι η συρρίκνωση, διάλυση του ΟΣΕ και η ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Αιτιολογημένη γνώμη έστειλε χτες στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την ύπαρξη διακρίσεων στην απασχόληση και την επαγγελματική δραστηριότητα, λόγω θρησκείας, πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού και την υιοθέτηση μέτρων απαγόρευσής τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην ενσωμάτωση και εφαρμογή της σχετικής οδηγίας - που εγκρίθηκε το 2000 και είχε ως χρονικό όριο υιοθέτησης το Δεκέμβρη του 2003 - στα εθνικά δίκαια των κρατών - μελών που απειλούνται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την Ελλάδα είναι ότι οι ορισμοί των διακρίσεων διαφέρουν από αυτούς της οδηγίας σε ό,τι αφορά την παρενόχληση και εξαιρούνται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες από την ενσωμάτωση της οδηγίας. Οι ελληνικές αρχές έχουν περιθώριο δύο μηνών να απαντήσουν είτε να ενσωματώσουν την κοινοτική οδηγία, αλλιώς παραπέμπεται η χώρα στο Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ