Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ
Κρύβουν κινδύνους για την υγεία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση των πολυδιαφημισμένων συνεπτυγμένων λαμπτήρων φθορισμού (ΣΛΦ) για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με σχετική Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης, «η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης από συνεπτυγμένους λαμπτήρες φθορισμού (ΣΛΦ) προωθείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λαμπτήρες αυτοί, σαφώς μεγαλύτερου κόστους για τους καταναλωτές, περιέχουν 5 χιλιοστά του γραμμαρίου υδράργυρο, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί, λόγω υψηλής τοξικότητας και αμέσων κινδύνων για τη δημόσια υγεία».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καλεί την Επιτροπή να απαντήσει τι μέτρα έχει λάβει για την ασφαλή απόρριψη των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων ΣΛΦ, ώστε να μην καταλήγουν στα αστικά απόβλητα διαχέοντας τον υδράργυρο στο περιβάλλον, καθώς και για την ενημέρωση των χρηστών τους για την επικινδυνότητα και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περίπτωση βλάβης ή καταστροφής τους και διαρροής του τοξικού υλικού που περιέχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ