Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πηγή κερδοφορίας η «πράσινη ανάπτυξη»

Ως πηγή κερδοφορίας και μόνο αντιλαμβάνεται το μεγάλο κεφάλαιο τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, τοποθετούμενος στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής - Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκαν οι άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται «αυστηρή προσήλωση στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη». Υπερασπίστηκε, μάλιστα, την πολιτική του εμπορίου ρύπων, ισχυριζόμενος ότι έτσι «υλοποιείται η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει"» (σ.σ.: αν και στο τέλος ο μόνος που πληρώνει είναι ο ...ρυπαινόμενος λαός), ενώ δήλωσε ότι «το 20% θα πηγαίνει στη χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών».

«Ξαφνικά όσοι είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα του πλανήτη, έγιναν ευαίσθητοι για θέματα περιβάλλοντος», σχολίασε παρεμβαίνοντας ο Γιάννης Ζιώγας. Οπως είπε, «στην ΕΕ υπάρχουν κεφάλαια που επιχειρούν να κερδίσουν μέσα από τις περιβαλλοντικές επενδύσεις (...). Η ΕΕ ομολογεί ότι αν επιβάλει τα δικά της περιβαλλοντικά στάνταρντ, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που σημαίνει περισσότερα κέρδη».

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τη θέση του ΚΚΕ, ο Γ. Ζιώγας σημείωσε ότι «ο κίνδυνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το εμπόριο ρύπων», ζητώντας «πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας», με παράλληλη «βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων», καθώς και «αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη». Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «σχεδιασμένη και ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», κυρίως με «αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας». Τέλος, είπε ότι απαιτείται «ανάπτυξη των δασικών εκτάσεων» και λήψη μέτρων «για την καταστροφή του φυτοπλαγκτόν» και «εξορθολογισμός των μεταφορών, αφού έχουμε ένα αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ