Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΔΕΗ - ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Τα «χάλασαν» στη μοιρασιά...

Τα λαϊκά αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο μέσα από μαζικούς ενωτικούς, διεκδικητικούς αγώνες, για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας, τονίζει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

«Στον αέρα» τινάχτηκε το «Σύμφωνο Συνεργασίας και Συνύπαρξης ΔΕΗ ΑΕ και τοπικής κοινωνίας» (ΣΣΣ), πριν προλάβει να κλείσει χρόνο. Οι εταίροι τα χάλασαν στη μοιρασιά του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης που δίνεται στους δήμους της Κοζάνης ως αντιστάθμισμα για τη δράση της ΔΕΗ και τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον.

Με υπουργική απόφαση του 2005 προβλεπόταν η απόδοση του Τοπικού Πόρου κατά 100% στους δήμους. Με νέα Υπουργική Απόφαση, μέσα στο Γενάρη, άλλαξε η διαχείριση και προβλέπεται κατανομή του Τοπικού Πόρου κατά 50% στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και κατά 50% στους ΟΤΑ του Νομού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ενεργειακοί δήμοι του Ν. Κοζάνης να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από το ΣΣΣ, στο οποίο μπήκαν προσδοκώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τον Τοπικό Πόρο.

Οι αιρετοί του δικομματισμού στην Αυτοδιοίκηση επιβεβαίωσαν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τον πραγματικό ρόλο που είχαν αναλάβει με τη συμμετοχή τους στο ΣΣΣ. Τότε θεωρούσαν επιτυχία τον πόρο του 0,04% επί της αξίας του παραγόμενου λιγνίτη, τα αργύρια δηλαδή με τα οποία ξεπούλησαν στη ΔΕΗ ΑΕ τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της τοπικής κοινωνίας.

Θυμίζουμε ότι το ΣΣΣ συγκροτήθηκε μέσα σε περίοδο έντασης των αγώνων του εργαζόμενου λαού της περιοχής ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ και εξασφάλισε χρόνο στην επιχείρηση για να προωθήσει τα σχέδιά της. Η ΔΕΗ βρήκε απέναντί της μόνο τους κατοίκους των ενεργειακών δήμων που συσπειρώθηκαν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που πάλεψαν, χτυπήθηκαν και μάτωσαν, που διώχτηκαν, αλλά δεν το έβαλαν κάτω.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η τοπική κοινωνία και τα συμφέροντά της ποτέ δεν εκπροσωπήθηκαν στο ΣΣΣ. «Η απόφαση των ενεργειακών δήμων επιβεβαίωσε περίτρανα τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τον πυροσβεστικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο του ΣΣΣ, αλλά και του τρόπου διαχείρισης του Τοπικού Πόρου», σημειώνει. Και ξεκαθαρίζει ότι η απάντηση δε βρίσκεται στο αποπροσανατολιστικό και συναινετικό Σύμφωνο.

«Οποιος έχει αυταπάτες ότι το μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να απεμπολήσει την κερδοφορία του μέσα από διαλόγους και σύμφωνα συνεργασίας πλανάται οικτρά και στην ουσία συντάσσεται με την πολιτική της ΔΕΗ ΑΕ και της κυβέρνησης. Τα λαϊκά αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από μαζικούς ενωτικούς, διεκδικητικούς αγώνες, για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ