Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Κακομεταχείριση, συνωστισμός, ξυλοδαρμοί, μέτρα υγειονομικής περίθαλψη και άλλα «λαμπρά έργα» έχει να επιδείξει το ελληνικό «σωφρονιστικό» σύστημα, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βλέπει «μέτρια πρόοδο» και εκφράζει έντονη ανησυχία.

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στους χώρους κράτησης στην Ελλάδα» επικυρώθηκε από την «Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή και Απαξιωτικής Μεταχείρισης και Τιμωρίας» και αναφέρει εκτενώς την κατάσταση που επικρατούσε το 2007 σε φυλακές, αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια σε όλη τη χώρα, με παράλληλες αναφορές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καταγγελιών για κακομεταχείριση κρατουμένων.

Η Επιτροπή εκφράζει την «ανησυχία της για την έλλειψη ανάληψης συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους» και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την πλήρως υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη, εκφράζοντας αμφιβολίες «τόσο για την πρόσβαση που έχουν οι κρατούμενοι στην περίθαλψη, όσο και για την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται».

Οι ελληνικές αρχές κατηγορούνται ακόμα ότι δεν έδωσαν «την προσοχή που απαιτείται» στις καταγγελίες για κακομεταχείριση. Παράλληλα, γίνεται λεπτομερής καταγραφή ελλείψεων, που περιλαμβάνει: Υλικοτεχνική υποδομή, σοβαρά θέματα συνωστισμού σε φυλακές και κακομεταχείριση με ξυλοδαρμούς, στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, κυρίως προς αλλοδαπούς.

Στην απολογία της, η κυβέρνηση, και προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέρει σε 28 σελίδες το υποτιθέμενο έργο απο - συνωστισμού των κρατουμένων, της ανανέωσης των υποδομών και των υπολοίπων μέτρων προς την «επιθυμητή κατεύθυνση», διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ