Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Απ' τον Εβρο έως την Κρήτη

Με επιτυχία και νέα ποιοτικά στοιχεία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης, της απεργίας και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Στην Πάτρα, η πορεία ήταν μεγάλη σε όγκο και παλμό. Στο σύνολο των μεγάλων εργοστασίων και των εργοταξίων, στο δημόσιο τομέα και στο λιμάνι δεν «κουνήθηκε φύλλο». Στην Τρίπολη και την Καλαμάτα τα εργοτάξια της Εθνικής οδού «νέκρωσαν» καθώς και η ΠΟΤΑ. Στα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας και στη ΔΕΥΑΚ σημειώθηκε εγκληματική επίθεση με φορτωτή από βαλτό της εργοδοσίας, ο οποίος προσπάθησε να σπάσει την περιφρούρηση, χωρίς αποτέλεσμα. Στην Ζάκυνθο, εργάτες διαδήλωσαν με τους αγρότες, μαζί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα. Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης στον Πύργο, στην Κόρινθο, στο Αργος, στη Σπάρτη και στην Κεφαλονιά.

Στα Γιάννενα, οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν τη Βιομηχανική Περιοχή. Στη μαζική συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε και η Συντονιστική Επιτροπή των ΕΒΕ. Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα. Στο Αγρίνιο, διακριτή ήταν η παρουσία των οικοδόμων, σαν αποτέλεσμα και της επιτυχημένης περιφρούρησης σε γιαπιά και μεγάλα εργοτάξια (νέο νοσοκομείο, παράκαμψη Αγρινίου).

Στην Αρτα, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, όπως και στην Ηγουμενίτσα, όπου έκλεισαν τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και «Δήμας». Στην Πρέβεζα, οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου - αποτυπώθηκε στην ισχνή και αναιμική συγκέντρωση που έγινε - και ανανέωσαν για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ που έδωσαν με επιτυχία νωρίς το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης στον ΟΤΕ και στο σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ». Αντίστοιχες δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λευκάδα και Μεσολόγγι.

Στην Καβάλα
Στην Καβάλα
Στο Θριάσιο, οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως στην «Ελληνική Χαλυβουργία», όπου η εργοδοσία προχώρησε πρόσφατα στην τρομοκρατική απόλυση ενός εργαζόμενου. Αλλά και στο εργοστάσιο Μεταλλικών κατασκευών «ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» στη Μαγούλα, όπου το περασμένο Σάββατο ένας εργάτης έχασε τη ζωή από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας. Ιδιαίτερα μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Ελευσίνα, στο Λαύριο και τα Μέγαρα.

Νέκρωσαν μεγάλοι χώροι

Στο Κιλκίς, καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στα «Κλωστήρια Κιλκίς» και στου Σεργιανίδη. Στην Ξάνθη, μαζικό «παρών» έδωσαν και οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά εργοστάσια. Στην Κομοτηνή, οι ταξικές δυνάμεις έκλεισαν το πρωί τη βιομηχανική ζώνη. Καθολική ήταν η απεργία σε ΦΑΝΚΟ, ΣΕΛΜΑΝ, «Κλωστήρια Ροδόπης».

Στη Νάουσα, απολυμένοι, κλωστοϋφαντουργοί από το «Βαρβαρέσο», τα «Κλωστήρια Γ'», υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης, της οινοποιίας «Μπουτάρη», έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις και αντάμωσαν με τους άλλους εργάτες στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Στην Κατερίνη, οι ταξικές δυνάμεις, νωρίς το πρωί πραγματοποίησαν αποκλεισμό του «Κωτσόβολου». Στην Καβάλα μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της «KAVALA OIL», αλλά και των εργαζομένων της ΒΦΛ, του εμπορίου, κλπ. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Γρεβενά, Σέρρες, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Μουδανιά, Βέροια, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα.

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Στο Βόλο, στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες απεργοί. Μαζικά διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και στη Σκόπελο. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού, όπου, ας σημειωθεί, η ηγεσία του τοπικού Εργατικού Κέντρου αδιαφόρησε πλήρως και δεν έκανε τίποτα ούτε για την απεργία, ούτε για τη συγκέντρωση. Μαζική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, η απεργία έφτασε το 100% σε μεγάλα εργοστάσια. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων από τη ΛΑΡΚΟ (μεταλλεία Εύβοιας και Κόκκινου, εργοστάσιο Λάρυμνας), τα εργοστάσια II (Αλιβέρι) και III (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας) της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΣΕΛΜΑΝ, Αλλατίνη, Ιντεάλ Στάνταρντ, Μηχανική, Νεοσέτ, Βίντερ, ναυπηγεία Χαλκίδας. Πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά απεργίας και σ' άλλες μεγάλες επιχειρήσεις όπως στην ΠΕΣΙΝΕ (90%, ενώ στις εργολαβίες έφτασε το 95%) κτλ.

Στην Αμφισσα, η απεργιακή πορεία των απεργών κατέληξε στο ΙΚΑ, όπου οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες ελλείψεις γιατρών. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Θήβα και Λιβαδειά. Στη Χαλκίδα, έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από τις μεγάλες μονάδες της περιοχής, ενώ στη Λαμία, τη δική τους θέση στην κινητοποίηση πήραν οι εργαζόμενοι στο «ΛΕΒΕΝΤΗ», που αγωνίζονται εδώ και μήνες ώστε να μη χάσουν τις δουλειές τους.

Μάχη ενάντια στις απολύσεις

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Στο Ηράκλειο, από νωρίς το πρωί απεργιακό λουκέτο μπήκε στο εργοστάσιο πλαστικών του «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ», όπου το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει 14 απολύσεις, στη «MEGA PLAST», το εργοστάσιο της «ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ» και άλλες επιχειρήσεις. Κλειστά παρέμειναν όλη μέρα τα πολυκαταστήματα «ΣΠΡΙΝΤΕΡ», όπου και εκεί απολύθηκε εργαζόμενη γιατί τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απεργίας. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Αμέσως μετά, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα «ΔΩΔΩΝΗ», μετά από καταγγελία εργαζόμενου που συμμετείχε στην απεργία ότι του κοινοποιήθηκε τηλεφωνικά η απόλυσή του. Μετά από την παρέμβαση των συνδικαλιστών, η επιχείρηση αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο. Στα Χανιά, απεργιακές φρουρές των ταξικών δυνάμεων βρέθηκαν έξω από Σούπερ Μάρκετ, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Ρέθυμνο και το Λασίθι.

Με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων που για πρώτη φορά συντάχθηκαν με το ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε η προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη. Στη Χίο, η κινητοποίηση ήταν δυναμική παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απεργιακή διαδήλωση και στη Λήμνο, όπου πήρε μέρος και αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ. Στη συγκέντρωση καταδικάστηκαν οι απολύσεις που δρομολογούνται στο ξενοδοχείο «Ακτή Μύρινας», ενώ στην πορεία ξεχώρισαν οι εργαζόμενοι από ξενοδοχεία και την εκπαίδευση.

Στον Βόλο
Στον Βόλο
Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Σάμο, Ικαρία, Σύρο, Κω και Ρόδο, όπου οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους 40 εργαζόμενους της ΑΔΕΚ (δημοτική επιχείρηση) που κινδυνεύουν ν' απολυθούν και είναι απλήρωτοι εδώ και 16 μήνες, κάνοντας στάση έξω από το κτίριο που έχουν καταλάβει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ