Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ο πάγος «έκαψε» καλλιέργειες

Περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Πάγωσαν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές στην Αργολίδα

Eurokinissi

Πάγωσαν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές στην Αργολίδα
Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί πολλές καλλιέργειες σε περιοχές των Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Κορινθίας, από τον παγετό των τελευταίων ημερών.

Στο «στόχαστρο» του παγετού βρέθηκαν κυρίως τα κηπευτικά (μαρούλια, αγκινάρες), οι καλλιέργειες πρώιμης πατάτας σε Μεσσηνία και Δυτική Αχαΐα, τα εσπεριδοειδή αλλά και ελιές τόσο στον καρπό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο. Το ακριβές μέγεθος της ζημιάς αναμένεται να φανεί, σύμφωνα με τους γεωπόνους, προς το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πατατοκαλλιεργητές, η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 100%. Η πρώιμη παραγωγή που θα μπορούσε να εξασφαλίσει λίγο καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς, επιβραδύνθηκε κατά ένα μήνα τουλάχιστον, με αποτέλεσμα αντί να μειώσουν τα χρέη τους να βγουν διπλά χρεωμένοι.

Επιπλέον, τα άμεσα και απαραίτητα έξοδα για την ανασύσταση της καλλιέργειας (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ), είναι τεράστια, με αποτέλεσμα οι ήδη χρεωμένοι αγρότες να αδυνατούν να προμηθευτούν νέα εφόδια για μια παραγωγή που θα είναι υποβαθμισμένης ποιότητας και μειωμένης ποσότητας.

Για τα θερμοκήπια που έπαθαν ζημιές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποσχέθηκε χτες, στη διάρκεια περιοδείας που έκανε στα Μέγαρα και το Κορωπί Αττικής, άμεση καταγραφή των ζημιών και γρήγορες αποζημιώσεις.

Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Νίκο Κουτουμάνο, περιόδευσε στα πατατοχώραφα της Μεσσήνης και συναντήθηκε με παραγωγούς που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό παγετό.

«Οι δηλώσεις των "αρμοδίων παραγόντων" για "άμεσες ενέργειες και κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και διαδικασιών", γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και για να καλύψουν τις ευθύνες της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ» σημείωσε ο Ν. Κουτουμάνος και πρόσθεσε: «Μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί το ενδιαφέρον τους. Γιατί οι διαδικασίες και η νομοθεσία που οι κυβερνήσεις τους έχουν διαμορφώσει, προβλέπουν οι αποζημιώσεις να καταβληθούν τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής της ζημιάς».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει την ανάγκη «να δοθεί τώρα προκαταβολή της αποζημίωσης, πέρα και πάνω από τη νομοθεσία που ισχύει, για να κατορθώσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες χωρίς να αναγκαστούν να ξαναπέσουν στα νύχια των νόμιμων τοκογλύφων των τραπεζών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ