Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Κινδυνεύουν 6 στα 10 σχολεία σε περίπτωση σεισμού!

Μόνο σε δύο από τα 135 σχολεία που παρουσιάζουν προβλήματα έχουν γίνει παρεμβάσεις αντισεισμικής ενίσχυσης...

Σε μία από τις περιοχές της χώρας μας με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα, τη Μεσσηνία, το 62% των σχολικών κτιρίων (τα 135 από τα 217) παρουσιάζουν προβλήματα τρωτότητας, όπως αποδείχτηκε από οπτικούς προσεισμικούς ελέγχους που έγιναν πριν από τρία χρόνια, το 2005, αλλά μόλις σε δύο από αυτά έγιναν παρεμβάσεις αντισεισμικής ενίσχυσης μέχρι σήμερα! Η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής εντείνεται αφού πρόσφατα δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 6,5 και 6,4 Ρίχτερ, συντάραξαν την περιοχή.

Και η σημερινή αποκάλυψη του «Ρ», αποδεικνύει απόλυτα τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας που δουλεύουν ή σπουδάζουν σε κτίρια που μπορούν να καταρρεύσουν σαν «χάρτινοι πύργοι» σε περίπτωση μεγάλου σεισμού...

Οι ευθύνες αυτές φαντάζουν ακόμη μεγαλύτερες αν αναλογιστούμε ότι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των σχολείων της Μεσσηνίας έγινε το 2005, δηλαδή χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια από το φονικό σεισμό του 1986 κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 80.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο πρωτοβάθμιος αυτός προσεισμικός έλεγχος ή αλλιώς Ταχύς Οπτικός Ελεγχος (ΤΟΕ), αποτελεί ουσιαστικά μόνο μια πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων. Για να έχει κανείς πλήρη εικόνα, σύμφωνα με τους Κανονισμούς του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλα δύο στάδια. Δηλαδή:

  • Να ακολουθήσει ο Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και έλεγχο ποιότητας των υλικών για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του ΤΟΕ.
  • Να γίνει αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και σύνταξη μελέτης αποκατάστασης - ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο. Και φυσικά, κατόπιν όλων αυτών, να εφαρμοστεί στην πράξη η μελέτη για την ενίσχυση των κτιρίων αυτών.

6 στα 10 σχολεία της Μεσσηνίας κινδυνεύουν σε περίπτωση σεισμού

Eurokinissi

6 στα 10 σχολεία της Μεσσηνίας κινδυνεύουν σε περίπτωση σεισμού
Επισημαίνουμε, τέλος, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ο αντίστοιχος έλεγχος σε άλλα δημόσια κτίρια, όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, υπηρεσίες και εργασιακούς χώρους της Μεσσηνίας. Επίσης δεν έχει πραγματοποιηθεί και ούτε προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ανάλογος έλεγχος σε χώρους που αθλείται και διασκεδάζει η νεολαία. Εξάλλου, στα φροντιστήρια όπου στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες δεκάδες μαθητές, δε γίνεται κανένας έλεγχος, παρά μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης!

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα σχολεία που «χτυπήθηκε» από τους πρόσφατους σεισμούς, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στατικής επάρκειας εδώ και πολλά χρόνια μετά από έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και της αντίστοιχης διεύθυνσης της Νομαρχίας. Συγκεκριμένα, έχουν αποκαλυφθεί οι οπλισμοί στα υποστυλώματα και εμφανίζονται παντού σημεία αποσάθρωσης. Το κτίριο έχει κατασκευαστεί προ 68ετίας με υλικά άγνωστης αντοχής και δεν υπάγεται σε κανένα αντισεισμικό κανονισμό. Οι μηχανικοί, με έγγραφό τους μετά από τον πρωτοβάθμιο ακόμη έλεγχο, επισήμαναν την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, γιατί υπάρχει πρόβλημα στατικότητας.

Ωστόσο, παρά τις κινητοποιήσεις των γονιών αλλά και την παρέμβαση του ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και αποκατάστασης της στατικότητας του κτιρίου, γονείς, δάσκαλοι και μαθητές περιμένουν ακόμη την ολοκλήρωση της μελέτης!

Παμπάλαια σχολεία, ανύπαρκτη ενίσχυση

Η ρωγμή που προκλήθηκε από τον τελευταίο σεισμό είναι σε σχολείο της Κορώνης. Ενα από αυτά στα οποία αναφέρεται η μελέτη

Eurokinissi

Η ρωγμή που προκλήθηκε από τον τελευταίο σεισμό είναι σε σχολείο της Κορώνης. Ενα από αυτά στα οποία αναφέρεται η μελέτη
Από τα 217 σχολικά κτίρια της Μεσσηνίας, αν εξαιρέσει κανείς τα έξι στα οποία δεν αναφέρεται το έτος κατασκευής, τα 51 έχουν κατασκευαστεί πριν το 1959, τα 76 κατά την περίοδο 1959 - 1984, τα 52 από το 1984 - 1995, τα 19 από το 1995 - 2000 και μόλις 13 από το 2000 και εντεύθεν, δηλαδή με την εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού. Το 1/3 περίπου των σχολικών κτιρίων (72) έχουν κτιστεί χωρίς την εφαρμογή κανενός αντισεισμικού κανονισμού.

Οσον αφορά τα στοιχεία τρωτότητας που παρουσιάζουν τα 135 σχολικά κτίρια, αυτά έχουν να κάνουν με: κακή κατάσταση λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, προηγούμενες σεισμικές επιβαρύνσεις που δεν αποκαταστάθηκαν ή αποκαταστάθηκαν πλημμελώς, απουσία αντισεισμικού κανονισμού, κίνδυνο κρούσης με γειτονικά κτίρια, μαλακό όροφο, μη κανονική διάταξη τοιχοπλήρωσης σε κάτοψη, μεγάλο ύψος, μη κανονικότητα καθ' ύψος, οριζόντια μη κανονικότητα, ενδεχόμενο στρέψης, κοντά υποστυλώματα κ.ά.

Οι πιο επιβαρυμένες κατηγορίες σχολείων είναι τα δημοτικά σχολεία σε ποσοστό 78%, οι παιδικοί σταθμοί σε ποσοστό 76%, τα μεικτά συστεγαζόμενα σχολεία σε ποσοστό 68%, τα Γυμνάσια σε 63% και τα Λύκεια σε 62%.

Παρά το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά σχολεία παρουσιάζουν στοιχεία τρωτότητας, εντούτοις, σε ελάχιστα από αυτά έχει πραγματοποιηθεί παρέμβαση. Στα περισσότερα, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση για την ενίσχυση της στατικότητάς τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη βελτίωσή του έγινε το 1985 (η οποία σήμερα θεωρείται παρωχημένη), δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το πόσο ασφαλή μπορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 και πολύ περισσότερο το 1959. Στη χρονική περίoδο αυτή - μέχρι το 1985 - έχουν κατασκευαστεί τα 127 από τα 217, δηλαδή περισσότερα από τα μισά.

Η αποκάλυψη του «Ρ» αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς, σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ, περισσότερα από το 45% των σχολικών κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς ή και καθόλου αντισεισμικούς Κανονισμούς. Επομένως, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν πούμε πως και πολλά από αυτά βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με αυτή της Μεσσηνίας...

Η θέση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τους χώρους όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία. Συγκεκριμένα έχει προτείνει:

  • Να θεσμοθετηθεί ειδικό πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας αυτών των χώρων, τόσο όσον αφορά στη συνύπαρξή τους με άλλες επικίνδυνες χρήσεις, τον επιτρεπόμενο αριθμό χρηστών, την ασφαλή λειτουργία τους, τα μέτρα αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων.
  • Να εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο εκκένωσης των χώρων αυτών, που θα πρέπει να δοκιμάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, σημειώνει το ΚΚΕ, η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας πρέπει να περιέχει σαν βασικά σημεία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος:

  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει, για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Την εκπαίδευση από την παιδική ηλικία. Την «αντισεισμική» αγωγή σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Ενημέρωση που θα οδηγεί όχι απλώς στο να γνωρίζει πώς θα προστατευτεί από το σεισμό, ή και πώς πρέπει να τακτοποιεί τα πράγματα στο σπίτι, στην εργασία, πού πρέπει να πάει και πότε, αλλά και - το βασικότερο - να μάθει να διεκδικεί ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει το σεισμό σπίτι του, στη γειτονιά, στο δήμο του.

Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «ρυθμούς χελώνας» οι διαδικασίες για να ξεκινήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα (2023-10-14 00:00:00.0)
Ποιος εγγυάται ότι θα αντέξουν τα κτίρια στον επόμενο μεγάλο σεισμό; (2023-02-11 00:00:00.0)
Διαχρονικό έγκλημα η θυσία της προστασίας του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου (2019-07-27 00:00:00.0)
Σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία (2019-05-23 00:00:00.0)
Προτάσεις και μέτρα σωτηρίας (2002-08-18 00:00:00.0)
Κανένας κανονισμός για τον έλεγχο των κτιρίων! (1997-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ