Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ΙΚΑ χωρίς ασφάλιση...

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για εκατοντάδες «καταρτιζόμενους», που καλύπτουν πάγιες ανάγκες

Με εκατοντάδες εργαζόμενους, που συμμετέχουν σε σεμινάρια του ΟΑΕΔ, καλύπτει διάφορες ανάγκες η διεύθυνση του ΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, χωρίς μάλιστα να τους έχει ασφαλισμένους αν και εργάζονται εκεί κανονικά! Το θέμα φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στο σχετικό κείμενο της Ερώτησης, «στη διεύθυνση του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη και στα καταστήματα άλλων περιοχών απασχολούνται, από το καλοκαίρι του 1998, εκατοντάδες εργαζόμενοι για δύο πεντάμηνα. Νομικά, οι εργαζόμενοι αυτοί κάνουν σεμινάρια, ανήκουν στον ΟΑΕΔ, αυτός είναι ο εργοδότης, αυτός καταβάλει τις 96.000 δραχμές μηνιαίως. Στην πραγματικότητα όμως, εργάζονται καθημερινά σε εξάωρη βάση σαν προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης (γραφική εργασία, αρχειοθέτηση, φωτοτυπίες κλπ.) αλλά και δουλιά κλητήρα και ό,τι άλλο απαιτούν οι ανάγκες».

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «είναι φανερό ότι το ΙΚΑ αλλά και άλλοι οργανισμοί, με πρόσχημα την άσκηση ή την εκπαίδευση κάποιων εργαζόμενων, τους απασχολεί για να καλύψει πάγιες ανάγκες, που προέρχονται από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι έχει 3.000 κενές οργανικές θέσεις».

«Το πιο τραγικό στην όλη υπόθεση είναι, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, ενώ δουλεύουν ένα πλήρες, σχεδόν ωράριο, είναι τελείως ανασφάλιστοι», καταλήγουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν το υπουργό: «Είναι σε γνώση του υπουργείου το γεγονός ότι το ΙΚΑ και άλλοι οργανισμοί δεν ασφαλίζουν εργαζόμενους; Σε ποια λογική στηρίζεται αυτή η πρακτική ο ασφαλιστικός οργανισμός να μην ασφαλίζει εργαζόμενους σ' αυτόν;Υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να επιβάλει στη διοίκηση του ΙΚΑ την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων;Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κάλυψη των αναγκών του ΙΚΑ σε προσωπικό, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ