Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαφνική ισραηλινή αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επ' αόριστον αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ισραηλινή αντιπροσωπεία, καλώντας τους Παλαιστινίους να «διαμορφώσουν πιο εποικοδομητικές, ευέλικτες και δημιουργικές» θέσεις, προκειμένου να προχωρήσει η ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».

Η είδηση ξάφνιασε τους πάντες, ακόμη και τους Παλαιστινίους, αφού χτες επρόκειτο να αρχίσει άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων, και μάλιστα οι τρεις πρώτες ημέρες είχε προγραμματιστεί να συμπεριλαμβάνουν συναντήσεις των επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σάεμπ Ερακάτ ενημερώθηκε, την τελευταία στιγμή, από τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκιλένατ Σερ, ότι αναβάλλονται επ' αόριστον οι συνομιλίες. Ο Ερακάτ υπογράμμισε ότι με την κίνησή αυτή το Ισραήλ απομακρύνει ακόμη περισσότερο κάθε πιθανότητα επίτευξης προόδου στην «ειρηνευτική διαδικασία» ενώ, ήδη, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Εντούτοις, επιφυλάχτηκε για τη στάση που θα τηρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ.

Από την άλλη πλευρά, λακωνικές δηλώσεις για το θέμα έκανε, μόνο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, Ντάνι Γιατόμ, ο οποίος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο αναβολή και μίλησε για μια «μικρή διακοπή στις διαπραγματεύσεις». Ο Γιατόμ, πάντως, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω συνομιλίες αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν «παρουσιάσει νέες, πιο ευέλικτες, και εποικοδομητικές προτάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ