Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι ηλεκτρονικές φυλακές...

«Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές / κι ήθελα να φωνάξω: "Σταματήστε!" / Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές, / μ' άκουσα να φωνάζω: "Ζήτω! Προχωρήστε!"» (Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Μπαλάντα για την έγκριση του κόσμου»)

Μια θυγατρική εταιρεία της πολυεθνικής «Halliburton» έχει αναλάβει να κατασκευάσει στο Γκουαντάναμο μια ηλεκτρονική φυλακή. Επέκταση, αόρατος φράκτης ασφαλείας. Τη διαπερνάει ρεύμα υψηλής τάσεως. Θα υποστηριχτεί από προγράμματα μιας βάσης δεδομένων υψηλής τεχνολογίας. Κοστίζει 368 εκατομμύρια δολάρια. Η ηλεκτρονική υποστήριξη λειτουργεί, όπως γράφτηκε σε αμερικανικά περιοδικά (American Computer-age), σαν Big Brother. Ενα αρχείο ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση των φυλακισμένων στο Γκουαντάναμο.

Στην αμερικανική βάση στην Κούβα κρατούνται 550 «ύποπτοι» για τρομοκρατία. Οι άλλοι, «άγνωστος αριθμός» φυλακισμένων, σε πλωτές φυλακές. Μετακινούνται, εφαρμόζονται οι ίδιες άθλιες πρακτικές! Λυσσασμένα σκυλιά τρομοκρατούν τους κρατούμενους - όπως στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ. Στα ηλεκτρονικά στρατόπεδα υψηλής τεχνολογίας, «δοκιμάζουν» με τον πιο βάρβαρο τρόπο την αντοχή των θεσμών και την ανοχή των λαών. «Τα κελιά του εχθρού», «μαύρες ειδήσεις και λευκές συνειδήσεις» συνιστούν τρομοκρατία... κρατική (ΗΠΑ). Ολοι περιγράφουν με τις πιο ζοφερές λέξεις το Κολαστήριο του Γκουαντάναμο, ως ένα Αουσβιτς - ως καθεστώς κράτησης χωρίς νομικό προηγούμενο. Γι' αυτό «το στρατόπεδο συγκέντρωσης του 21ου αιώνα» ή τις μυστικές φυλακές - κτηνωδία διευρύνεται από τις πολλαπλές καταγγελίες. Ο ΟΗΕ κωφεύει. Οι ΗΠΑ, διά του Τσένι, υπεραμύνονται της πολιτικής: «Τους μεταχειριζόμαστε ως βίαιους φονιάδες!!!!!» (δίχως δίκη - δίχως δικηγόρο). Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σιωπά... όπως στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Γκουαντάναμο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα στρατόπεδα «οργάνωσης θανάτου» των Νταχάου (1933), Οράνιερμπουργκ στο Βερολίνο, Φλόσεμπουργκ (1938) στη Βοημία, Ματχάουζεν (1938) στην Αυστρία, Αουσβιτς (1940) στην Πολωνία - το Μπιρκενάου (1942). Η επέκταση του Αουσβιτς (έμελλε να γίνει το γεωμετρικό κέντρο της νέας Ευρώπης) όπως τη σχεδίαζε ο Χίτλερ: σε ίσες αποστάσεις από τη Μαύρη - την Αδριατική, τη Βαλτική θάλασσα. Μοιάζει με το στρατόπεδο συγκέντρωσης «Ντόρα» (Δεκέμβρης 1943), που στο υπόγειο εργοστάσιο της παραγωγής των πυραύλων V-Z γίνονταν πειράματα σε ανθρώπους. Σε 6 ώρες οι κρατούμενοι πέθαιναν. Σ' αυτό το νέο Νταχάου - όταν οι εντολές αντίδρασης γίνονται αυτόματα (ο computer ενεργοποιείται !!!) Θυμίζει μέσα στην καταχνιά ένα ρωμαϊκό κάστρο. Ο σαδισμός των φυλακών, η κρεμάλα, ο ραβδισμός, οι ειδικοί θάλαμοι των ασφυξιογόνων αερίων, ακτίνων λέιζερ, συνθέτουν την πιο μακάβρια, εφιαλτική περιγραφή των ναζί του 21ου αιώνα...

Οι άναρθροι ήχοι ξεφεύγουν από τα λαρύγγια των ανθρώπων. Χωρίς πολλές διατυπώσεις (νομικές) χωρίς προσχήματα, μετατρέπονται σε σιωπηλά πειραματόζωα. Οπως φέρνονται σε αδέσποτα σκυλιά. Σ' όλες τις φυλακές στα χρόνια του «Συστήματος» των ΗΠΑ - έτσι όπως ονόμαζαν οι χιτλερικοί τους κρατούμενους: «οι εχθροί του εσωτερικού» αργοσβήνουν, οι πολιτικοί κρατούμενοι. Οι νέοι βαθμούχοι των καπιταλιστικών Ες-Ες, μιλάνε τη γλώσσα του «ευφημισμού». Ούτε φωνή - ούτε ακρόαση μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους, που βρίσκονται ίσως στα τελευταία τους. Εχουν φτάσει στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης αντοχής. Τρέμουν - έχουν την πελιδνή όψη του θανάτου. Πρησμένοι - άνθρωποι κουρέλια - δίχως χρόνο - πνιγμένοι από λυγμούς μουρμουρίζουν: Δεν αντέχουμε, ας πεθάνουμε. Είναι καλύτερα! Αντέχει ο «πολιτισμένος» κόσμος αυτή τη βαρβαρότητα του Γκουαντάναμο; Των ΗΠΑ;


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ