Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαχρονικοί συνεργάτες ΜΚΟ, κυβέρνηση και επιχειρήσεις

Το ...ανθρώπινο πρόσωπο του κεφαλαίου αναλαμβάνουν εργολαβικά να επιδείξουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), μαζί με την κυβέρνηση και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΜΚΟ «ECOWEEK», η οποία έχει ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2007 πρόγραμμα «περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία».

Ανάμεσα στους χορηγούς και τους υποστηρικτές του εν λόγω προγράμματος - το οποίο είναι εγκεκριμένο και από το υπουργείο Παιδείας - ξεχωρίζουμε τις: OSRAM, ALUMIL, το «Βρετανικό Συμβούλιο», το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τις εταιρείες ENERGY POINT, INSIDER, ATHENS NEWS, ATHENS VOICE, κλπ. Ομως, το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτό συμμετέχει και η εταιρεία VESTAS, η μεγαλύτερη εταιρεία αεροτουρμπινών στον κόσμο! Ολες αυτές οι εταιρείες, στο πλαίσιο του προγράμματος, εφαρμόζουν την περίφημη «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» (ΕΚΕ).

Οπως η ίδια η Οργάνωση εκτιμά, περίπου 8.000 μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι, σε περίπου 30 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο αφορά μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και - σε ορισμένες περιπτώσεις - ΣΤ΄ Δημοτικού. Δηλαδή, τα νέα παιδιά θα ενημερωθούν για την «περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση» από το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στην πράξη; Το υπουργείο Παιδείας έδωσε άδεια σε μια ΜΚΟ να μιλήσει για το περιβάλλον, σε μια σειρά από σχολεία, έχοντας ως χορηγούς μερικές απ' τις μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν ένα πρόσωπο δήθεν ανθρώπινο.

Για να καταλάβουμε, όμως, και τι «οικολογία» προωθούν, να σημειωθεί ότι όλο το πρόγραμμα στηρίζεται κατά βάση στην πρόσφατη ταινία του Αλ Γκορ, η οποία, αφού παρουσιάζεται, στη συνέχεια συζητιέται. Μάλιστα - όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (14/3/2008) - οι μαθητές του Κιλκίς θα συμμετάσχουν σε ...«Διαγωνισμό έργων Ζωγραφικής», με βάση αυτή την ταινία, ο οποίος διεξάγεται στις 3 του Απρίλη! «Οικολογία» τύπου Αλ Γκορ, δηλαδή, την επίσκεψη του οποίου στην Ελλάδα χρηματοδότησαν εταιρείες όπως οι ΤΙΤΑΝ ΑΕ (απ' τους μεγαλύτερους ρυπαντές του Θριάσιου Πεδίου), «Ιδρυμα Μποδοσάκη», «Ιδρυμα Ωνάση», «Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη»!

Ωστόσο, η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας των εκάστοτε συμμετεχουσών εταιρειών. Δεν είναι τυχαίες οι εκτιμήσεις των επιχειρηματικών ομίλων πως ορισμένα από τα κύρια οφέλη της ΕΚΕ γι' αυτές είναι: Η αύξηση των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς. Η καλύτερη εταιρική εικόνα. Η προσέλκυση, υποκίνηση και διατήρηση εργαζομένων. Το μειωμένο λειτουργικό κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ