Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με τους μετανάστες που μοχθούν σ' ανήλιαγα μπουντρούμια

Σε τόπους δουλειάς όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες εργάτες από άλλες χώρες περιόδευσαν χτες στελέχη του ταξικού κινήματος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Ο Ραχμάν είναι ένα παλικάρι 20 χρονών που έφτασε στην Ελλάδα πριν 3 χρόνια. Εφυγε από το Μπανγκλαντές γιατί η οικογένειά του είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο πατέρας του έχει πεθάνει, κι αυτός, που είναι ο μεγαλύτερος από τα 5 συνολικά αδέλφια, πρέπει να στέλνει χρήματα, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι να τα βγάζουν πέρα στην πατρίδα του. Εκεί, το μεροκάματο φτάνει περίπου τα... 3 ευρώ τη μέρα! Οσα περίπου ο νεαρός Μπανγκλαντέζος παίρνει για μια ώρα δουλειά στην Ελλάδα. Η ζωή του στην Ελλάδα, παραμένει όπως ήταν στο Μπανγκλαντές: Γολγοθάς.

Μ' ανθρώπους όπως ο Ραχμάν συναντήθηκαν και μίλησαν χτες, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, στελέχη του ΠΑΜΕ, σε περιοδείες που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις σε χώρους δουλειάς, βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας όπου δουλεύουν στοιβαγμένοι δεκάδες μετανάστες εργάτες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής. Σε υπόγεια με μοναδικό φωτισμό αυτόν που βγαίνει από μερικές παλιές βρόμικες λάμπες. Χωρίς εξαερισμό.

Μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, το καταχείμωνο οι εργάτες φοράνε κοντομάνικα, το καλοκαίρι η θερμοκρασία ίσως να ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Χωρίς τα ελάχιστα μέτρα ασφάλειας. Κλειδωμένοι πίσω από σιδερένιες πόρτες δίπλα από τις οποίες οι χιλιάδες διαβάτες που περνούν καθημερινά, αδυνατούν να διανοηθούν ότι εκεί μέσα δουλεύουν 50, 60, 70 άνθρωποι, ράβοντας μέχρι τις «4 το απόγευμα, τις 5, τις 6... κάνουμε όση δουλειά υπάρχει» (όπως λένε οι ίδιοι), κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή, ακόμα και να καούν ζωντανοί, σαν τα ποντίκια.

Ασπίδα η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ

Ο Γ. Μαυρίκος μιλά στους μετανάστες εργάτες
Ο Γ. Μαυρίκος μιλά στους μετανάστες εργάτες
«Ξέρετε καλά ότι αυτό που σας έδιωξε από την πατρίδα σας, είναι αυτό που προκαλεί όλα τα προβλήματα που έχετε και σ' αυτή τη χώρα... Εμείς ήρθαμε να σας εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Να σας καλέσουμε να γραφτείτε στα συνδικάτα, να συμμετάσχετε στις κινητοποιήσεις, είναι για το συμφέρον το δικό σας και των οικογενειών σας. Ν' αγωνιστείτε για να έχετε ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες. Το ΚΚΕ παλεύει για τη νομιμοποίησή σας, για να μην είστε θύματα του ρατσισμού. Για μας, η εργατική τάξη είναι μία και αδιαίρετη, ανεξάρτητα από χρώμα, καταγωγή, γλώσσα».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής του ΚΚΕ, που βρέθηκε χτες σε μια από αυτές τις βιοτεχνίες, μιλώντας μ' εργάτες από το Μπανγκλαντές. Μεταφέροντας το αταλάντευτο κάλεσμα των κομμουνιστών για την ενίσχυση της ταξικής πάλης, τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας των εργατών. Για να στρατεύονται περισσότεροι μετανάστες στους αγώνες της τάξης τους, απαντώντας στην εξαθλίωση, στην τρομοκρατία, στη συνεχή καταδίωξη, στη φτώχεια στην οποία οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου τους εγκλωβίζουν.

«Το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει δράση για τη στήριξη των μεταναστών. Οργανώνει κινητοποιήσεις ενάντια πχ στη βία που ασκούν η αστυνομία, οι εργοδότες... Για να μπορούν όλοι οι μετανάστες να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία, να μορφώνονται τα παιδιά τους στα σχολεία με όλα τα παιδιά», σημείωσε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ η Χρυσούλα Λαμπούδη. Επισήμανε μάλιστα ότι με μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία συνεχίζονται τα μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες, που οργανώνει το ΠΑΜΕ δωρεάν, πλουτίζοντας την πολυμορφία με την οποία εκφράζει έμπρακτα τη συμπαράστασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ