Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ
Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση

«Μεγάλο» το εγχείρημα του Νίκου Αλευρά. Προσπαθεί να μας πείσει πως ο έρωτας, η ερωτική πράξη καλύτερα, το «σεξ» που λέμε στα... ελληνικά, είναι η πηγή της δημιουργίας, ακόμα και της επανάστασης! (Η πάλη των τάξεων κλπ, έπονται για τον Νίκο Αλευρά).

Μια τέτοια «πρωτοποριακή» και «επαναστατική» φιλοσοφία, βέβαια, «απαιτεί» και ισάξια καλλιτεχνική υποστήριξη για να έρθει και να δέσει! Η ταινία του Νίκου Αλευρά μοιάζει πρόχειρη (όσο και η «φιλοσοφία» του). Καμία σχέση με ανάλογες (πιο σοβαροφανείς) προσπάθειες ξένων καλλιτεχνών (Μακαβέγιεφ). Τα ελληνικά «Ερωτικά μαθήματα» δεν πείθουν! Οι σκέψεις του Ελληνα δημιουργού δε «μετουσιώθηκαν» σε αξιόπιστες καλλιτεχνικά εικόνες, όπως των ξένων συναδέλφων του!

Απομακρυνόμενοι, λοιπόν, από τη σοβαρότητα είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε στην πλάκα. Εδώ ο Αλευράς τα καταφέρνει καλύτερα. Υπάρχουν πολλές στιγμές στην ταινία του που γελάς. Υπάρχουν, επίσης, και στιγμές που «μορφώνεσαι», αφού η ταινία μεταδίδει πολλές χρήσιμες εγκυκλοπαιδικές ερωτικές (και φιλοσοφικές περί τον έρωτα) πληροφορίες.

Επιστρέφοντας στη σοβαρότητα πρέπει να πούμε πως η αισιοδοξία που προσπαθεί να μεταδώσει ο Αλευράς, το πλατύ χαμόγελο που θέλει να προσφέρει, δε φτάνουν, τελικά, στο θεατή. Τα «Ερωτικά Μαθήματα» ξεπέρασαν και το δημιουργό τους. Τα καταπίνει η χοντρή πλάκα τους, ο χοντρός χαβαλές τους! Η ειλικρίνεια του δημιουργού (ο Αλευράς είναι ειλικρινής σε αυτό που κάνει), όσο αφοπλιστική και αν είναι, δεν είναι αρκετή για να πείσει. Ο θεατής θέλει να βλέπει και κινηματογράφο! Πλανάρισμα, θέσεις της μηχανής, μοντάζ, ατμόσφαιρα. Εδώ βλέπουμε ταμπλό βιβάν! Και αρκετές φορές «χυδαίες» και ακαλαίσθητες εικόνες.

Αν σας λείπει μόνον το χοντρό γέλιο, αν ικανοποιείστε με χοντρά παραδείγματα, αν ξεδίνετε με τον χοντρό χαβαλέ, τότε σπεύσετε! Ο Αλευράς σας περιμένει για να σας διασκεδάσει. Η επανάσταση μπορεί να περιμένει... Ο κόσμος δεν έχει μόνο προβλήματα, έχει πολλά προβλήματα! Χοντρό γέλιο, λοιπόν! Χαβαλέ! Κάνει καλό και σε αυτούς που κερδίζουν από τα (πολλά) προβλήματα!

Παίζουν: Τάσος Παλαντζίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Ρεγγίνα Παντελίδη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ