Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ
Νοτιοκορεατική ποιητική αλληγορία και στεγνή αμερικανική προπαγάνδα

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η πολύ καλή ελληνική ταινία «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου (Μικρόκοσμος Prince Filmcenter). Μαζί της θα παίζονται και οι μικρού μήκους ταινίες «Βροχή» της Σύλλα Τζουμέρκα, «Εσωτερικό Νύχτα» του Αχιλλέα Κυριακίδη, «Εσωτερικό Σπιτιού με Γυναίκα που Καθαρίζει Μήλα» του Εκτορα Λυγίζου και «Υγραέριο» του Μπουγιάρ Αλιμάνι.

Οι 4 καινούριες ξένες ταινίες της εβδομάδας, με εξαίρεση την πολύ καλή νοτιοκορεατική ποιητική αλληγορία «I' m a Cyborg, But That' s ΟΚ!» του Παρκ Τσαν-Γουκ, είναι ταινίες που δε θα απασχολήσουν την ιστορία του κινηματογράφου, αλλά ούτε τις καρδιές μας. Η ταινία του Πιτ Τράβις «Σημείο Υπεροχής», ωστόσο, σε καμία περίπτωση - και από κανέναν - δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη. Γιατί πρόκειται για μια ακόμα προκλητική παραγωγή των αμερικανικών σκοτεινών αντιδραστικών κύκλων. Των αμερικανικών σκοτεινών πρακτορικών «studio», που κρύβονται πίσω από γνωστά και υπαρκτά κινηματογραφικά studio και παράγουν κατευθυνόμενες προπαγανδιστικές ταινίες. Καλός ο Αμερικανός πρόεδρος, κακοί οι «τρομοκράτες»! Τέτοια ψέματα!

Οι άλλες δυο ξένες ταινίες της εβδομάδας είναι το βίαιο θρίλερ, που κρύβεται κάτω από τη δήθεν μελέτη της βίας, «Funny Games», του Μίκαελ Χάνεκε και η χοντρή σαχλοκωμωδία (χοντρή φάρσα - σάτιρα για την ταινία οι «300») «Σπαρτιάτες για Κλάματα» των Τζέισον Φρίντμπεργκ και Ααρον Σέλτζερ.

Η εβδομάδα μας έφερε και δυο νέες ελληνικές ταινίες. Την όγδοη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Βαφέα «Γυναικείες Συνωμοσίες» και την τελευταία ταινία του Νίκου Αλευρά «Ερωτικά Μαθήματα Για Επαναστατική Δράση». Ούτε οι «Συνωμοσίες» είναι αρκούντως πειστικές, τουλάχιστον για τα μέτρα του σκηνοθέτη τους, ούτε τα «Ερωτικά Μαθήματα» είναι επαναστατικά, ακόμα και με τα κριτήρια «περί τον έρωτα και την επανάσταση» του δημιουργού τους. Ωστόσο και οι δυο, με διαφορετικούς τρόπους η κάθε μια, είναι (με αρκετή ανοχή και καλή διάθεση) σοβαρές και «πονεμένες» απόπειρες! Πολύ μακριά, βέβαια, από το ...ασφαλιστικό! Ποιος ασχολείται τώρα με τόσο πεζά θέματα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ