Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πυρκαγιές δεν περίμεναν τις προσλήψεις δασοπυροσβεστών

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκε η Σκόπελος μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη τμήμα του νησιού από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Η πυρκαγιά αυτή και άλλες πέντε που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Αγιά Λάρισας, Φλώρινα, Πήλιο, Μέθανα και Μαρμάρι, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την αντιδασική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της ξηρασίας, η πρόσληψη των 5.500 εποχικών δασοπυροσβεστών δεν έχει γίνει ακόμη και η επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, που υποτίθεται ότι θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό, παραπέμπεται για την 1η Μάη...

Οι φλόγες, μόνο στη Σκόπελο, έκαψαν - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - πάνω από 3.000 στρέμματα, τα περισσότερα πευκοδάσος. Κατέστρεψαν δύο κτηνοτροφικές μονάδες, μεγάλη έκταση με βοσκοτόπια ενώ σπίτια γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.

Εποχικοί πυροσβέστες «πάλεψαν» εθελοντικά με τη φωτιά, φορώντας πολιτικά ρούχα ή στολές που οι ίδιοι είχαν αγοράσει κατά την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο. Αν και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής τους χορήγησαν εργαλεία για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, δεν τους δόθηκε κανένας άλλος εξοπλισμός, για να μην κινδυνέψουν. Ενας μόνιμος πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα στα χέρια και ένας έχασε τις αισθήσεις του από τον πυκνό καπνό. Ενα από τα αρκετά παλιά πυροσβεστικά οχήματα που υπάρχουν στο νησί, έμεινε από βλάβη δίπλα στο πύρινο μέτωπο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε επισημάνει το πρόβλημα. Από τα τέλη Γενάρη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος είχε καταθέσει Επερώτηση στη Βουλή, θέτοντας τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, που αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο στις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Σε αυτή, υπογραμμιζόταν πως «γίναμε μάρτυρες φυσικών φαινομένων που με μακάβριο τρόπο, όπως οι τεράστιες πυρκαγιές, οι πλημμύρες, αλλά και με ένταση, όπως ο σεισμός στο Λεωνίδιο, αναδεικνύουν, αλλά και δίνουν απάντηση στο ζήτημα ποιος είναι με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος της ζωής του λαού».

Επίσης, στις 31 Γενάρη, ο «Ρ» είχε αποκαλύψει πως ο εξοπλισμός των εποχικών (στολές, μάσκες, γάντια) ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου θα διατεθεί μετά το τέλος της, δηλαδή τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ