Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΦΕΑΣ
Γυναικείες συνωμοσίες

Ο Βασίλης Βαφέας είναι σίγουρα συγγενής, μακρινός έστω συγγενής, του Ζακ Τατί! Προσπαθεί να αναπαραστήσει κινηματογραφικά τις κοινωνικές παρατηρήσεις του με καθαρά ιδιόμορφο και προσωπικό τρόπο. Με ένα τρόπο που μοιάζει ρεαλιστικός αλλά έχει, οπωσδήποτε, και ποιητικά (αφαιρετικά) στοιχεία. Πότε το πετυχαίνει και πότε όχι!

Η όγδοη και τελευταία ταινία του «Γυναικείες Συνωμοσίες» είναι, ίσως, η πιο αδύνατη. Τα ζητήματα που συζητάει είναι περισσότερο του δέοντος «προσωπικά», με αποτέλεσμα ο θεατής να συλλαμβάνει τον εαυτό του να παρακολουθεί από μακριά, πολύ «τρίτος», τα διαδραματιζόμενα. Δε συμπάσχει!

Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, ο ξαφνικά άνεργος και την ίδια στιγμή μόλις χωρισμένος μεσοαστός, ίσως και από αδυναμία του ηθοποιού που τον ερμηνεύει, δε μεταφέρει αρκετό ηλεκτρισμό. Τα πράγματα που συμβαίνουν στην οθόνη δε γίνονται καθολικά. Δεν είναι άλλωστε. Η ζωή, σε τελευταία ανάλυση, η σημερινή ελληνική πραγματικότητα, είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, πολύ πιο τραγική! Ετσι το «δράμα» του ήρωα του Βαφέα μοιάζει με πταίσμα. Ο θεατής που θα δει την ταινία βιώνει πολύ πιο βίαιες καταστάσεις! Πολύ πιο ενδιαφέρουσες στιγμές...

Παρόλα αυτά και σε ετούτη την ταινία δε θα αρνηθείς στον Βαφέα την καλή πρόθεση και την ευγένεια. Και οι «Συνωμοσίες» είναι τρυφερές και ανθρώπινες. Μέσα στην καθημερινή χυδαιότητα της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής εικόνας, η ταινία του μοιάζει όαση. Μια όαση, δυστυχώς, χωρίς πραγματικούς χυμούς και χωρίς αληθινές κοινωνικές και προσωπικές αναφορές.

Μια ακόμα παρατήρηση (και ας ληφθεί υπόψη). Ο Βαφέας δείχνει να απομακρύνεται από τους κοινωνικούς στόχους των πρώτων ταινιών του, «Ανατολική Περιφέρεια», «Ρεπό», «Ο Ερωτας του Οδυσσέα» με τον Κώστα Βουτσά. Ο σημερινός κεντρικός ήρωάς του είναι τελείως άχρωμος πολιτικά. Το ίδιο και το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται. Το φυσιολογικό, βεβαίως, θα ήταν το αντίθετο. Οι ήρωές του να ήταν πιο ώριμοι, πιο «φιλοσοφημένοι». Αυτό, όμως, είναι προσωπικό ζήτημα και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του!

Παίζουν: Αλέξανδρος Τσακίρης, Φαίη Ξυλά, Τζένη Σκαρλάτου, Νίκος Πουρσανίδης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ