Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
1821, 4.001, Χαντίθα...

«(...) Ολος ο ελεύθερος κόσμος βασίζεται στην Ελλάδα αφού κατά την αρχαιότητα, όπου βασίλευε η πολιτική της ισχύος, ο λαός της Αθήνας εισήγαγε τη ριζοσπαστική ιδέα ότι οι λαοί μπορούν να αυτοκυβερνηθούν και η συνείδηση της ελευθερίας τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια εκ των πλέον ζωντανών κοινωνιών στην ιστορία της ανθρωπότητας, κοινωνία που ενέπνευσε τους Πατέρες του Αμερικανικού Εθνους να ιδρύσουν, αιώνες αργότερα, ένα ελεύθερο κράτος (...)».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Μπους υιός σε προχτεσινή εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την Επανάσταση του 1821. Η στήλη, βαθιά συγκινημένη, θυμήθηκε και παραθέτει μια πασίγνωστη, «ένδοξη» σελίδα από την προσπάθεια του «ελεύθερου κράτους» των ΗΠΑ να μάθουν τους Ιρακινούς να «αυτοκυβερνώνται». Μάλιστα, σε αυτήν την προσπάθεια έχασαν προχτές τον 4.001ο στρατιώτη τους, λίγες βδομάδες μετά τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την έναρξη της «εξαγωγής δημοκρατίας» στη Βαγδάτη.

Χαντίθα, Ιράκ, 19 Νοέμβρη 2005, 7.15 π.μ. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες του 3ου τάγματος, του 1ου συντάγματος, της 1ης μεραρχίας, σαφώς «τσαντισμένοι» που οι Ιρακινοί δεν καταλαβαίνουν τα νοήματα της 25ης Μάρτη του 1821, επιδίδονται σε πεντάωρα «φροντιστήρια» επί γυναικόπαιδων. «Δεν μπορούσα να δω τα πρόσωπά τους καλά. Μόνο τα όπλα τους έβλεπα να προβάλλουν μέσα από το άνοιγμα της πόρτας. Τους είδα να πυροβολούν τον παππού μου, πρώτα στο στήθος και ύστερα στο κεφάλι. Υστερα σκότωσαν τη γιαγιά μου», διηγήθηκε αργότερα ένα κορίτσι. Μεταξύ των «ανεπίδεκτων μαθήσεως» ήταν 8 γυναίκες, ένας ηλικιωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ένα βρέφος.

«

Κυμάνθηκαν από τα μικρά μωρά έως τους ενήλικες άντρες και γυναίκες. Δε θα είμαι σε θέση ποτέ να τα βγάλω αυτά από το κεφάλι μου. Μπορώ ακόμα να μυρίσω το αίμα. Αυτά άφησαν κάτι στο κεφάλι και την καρδιά μου», διηγήθηκε πολύ αργότερα ο πεζοναύτης, Ράιαν Μπριόνς, 21 ετών, που στάλθηκε να «τεκμηριώσει» το «μάθημα».

«

Μου τηλεφωνούσε ξανά και ξανά για να μου πει για το κοριτσάκι που κρατούσε, νεκρό, στα χέρια του με τα μυαλά της να χύνονται στις μπότες του. "Μαμά, δεν μπορώ να καθαρίσω τις μπότες μου, δεν μπορώ να καθαρίσω τις μπότες μου", επαναλάμβανε με λυγμούς. "Τη βλέπω συνέχεια μπροστά μου"». Σούζι Μπριόνς, 40 ετών, μητέρα του πεζοναύτη. «Ο γιος μου είδε τι έκαναν οι πεζοναύτες, ήξερε ποιος το έκανε προτού να αρχίσουν οι έρευνες για τη Χαντίθα. Είδε τις δολοφονίες και ήξερε ποιος έστειλε τη διαταγή. Επρεπε να καθαρίσει επάνω του τα όργανα των παιδιών που κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους».

Ο Ράιαν είναι μεταξύ των χιλιάδων στρατιωτών που επέστρεψαν από το Ιράκ και πήγε κατευθείαν στους «Ανώνυμους Αλκοολικούς». Οχι γιατί «μέθυσε από το αθάνατο κρασί του '21», όπως θέλει να μας πείσει ο Πρόεδρός του. Αλλά από τους εφιάλτες του...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ