Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΩΛΗΣ
Χρειάζεται σκληρή πάλη

Με αφορμή την πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, ο Α. Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της ΟΝΕ καθηλώθηκαν οι μισθοί και τα μεροκάματα. Υποχώρησαν και οι λίγες κοινωνικές παροχές. Εκποιείται με ρυθμούς χιονοστιβάδας η δημόσια περιουσία. Προετοιμάζεται μεθοδικά η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Ενισχύθηκε το αυταρχικό νομικό πλαίσιο.

Επιχειρείται τώρα η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση του 8ωρου, της μόνιμης απασχόλησης, η θεοποίηση του διευθυντικού δικαιώματος και η απελευθέρωση των απολύσεων. Και όλα αυτά στο όνομα της ανεργίας, σαν να ήταν υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι για την αλματώδη αύξησή της! Το τέχνασμα της περιόδου αυτής είναι ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος, που ούτε κοινωνικός είναι, ούτε διάλογος.

Η συνέχιση του διμερούς διαλόγου, παρά την πλήρη αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιχειρεί να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση και στη μεγάλη εργοδοσία που θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη της. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ, αλλά και μεγάλες ομοσπονδίες και συνδικάτα υπηρετούν, δυστυχώς για τους εργαζόμενους, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εχουν εμπλακεί στη διαχείριση της μικροεξουσίας, που η κυβέρνηση τους παραχωρεί. Ενδιαφέρονται μόνο για τη συντήρηση των "δοτών" και πολλές φορές χρυσοπληρωμένων θέσεών τους και τη μηχανιστική επανεκλογή τους.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτές τις ηγεσίες... χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Χρειάζεται αυτοοργάνωση και υπέρβαση των οργανωτικών δομών που "φρακάρουν" κάθε αγωνιστική διάθεση. Απαιτείται να ενισχυθεί και να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες το Μέτωπο των εργαζομένων, με άξονα την ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση και την ανάπτυξη σκληρών και μακρόχρονων αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ