Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να επικρατήσει η ταξική γραμμή

Σε σύσκεψη σωματείων στο Εργατικό Κέντρο, εκφράστηκε έντονα η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και διεύρυνσης της αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική 

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Η απόφαση των εργαζομένων και των σωματείων τους για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση κατ' επιταγή της ΕΕ, εκφράστηκε έντονα στη σύσκεψη των σωματείων που κάλεσε προχτές βράδυ η διοίκηση του ΕΚ Θεσσαλονίκης, για προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 28 Σεπτέμβρη και τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 10 Οκτώβρη.

Στη σύσκεψη συγκρούστηκαν για άλλη μια φορά οι δύο διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, να μην εκφραστούν οι διαφορές για τη στρατηγική του κινήματος, με πρόσχημα την «ενότητα» και να εκτονωθεί η σημερινή αγωνιστική ανάταση, στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ, χωρίς προοπτική κλιμάκωσης της σύγκρουσης για την ανατροπή της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται.

Η γραμμή της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, που εκφράστηκε και από τον εκπρόσωπο της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, είναι η γραμμή που κινείται μέσα στα πλαίσια των γενικότερων κυβερνητικών επιλογών, που παζαρεύει όμως κάποιες βελτιώσεις στις κυβερνητικές προτάσεις. Κι αυτό γιατί οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι τόσο φανερά ισοπεδωτικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων και δημιουργούν μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση που δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Συνδικαλιστές από διάφορα σωματεία, που απέρριψαν τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου» την οποία ακόμη ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάλεσαν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και να οργανώσουν τον αγώνα τους για ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και ανατροπή στην πράξη των αντεργατικών μέτρων.

Στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης, τόνισε: «Η γενική διαπίστωση είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες γι' αυτό. Υπεύθυνη είναι η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που αποκοίμισε τους εργαζόμενους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο διάστημα αυτό θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και να διαμορφώσουμε μέτωπο πάλης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Εμείς παρ' όλα αυτά θα πρωτοστατήσουμε στις κινητοποιήσεις, θα παλέψουμε όμως ταυτόχρονα να υπάρξει η προϋπόθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», τόνισε ο ομιλητής και κατέληξε: «πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση κάθε εργασιακός χώρος να γίνει μετερίζι αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα».

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Χάρης Κουτσουράς, από την πλευρά του ξεσκέπασε την τακτική και τη διγλωσσία της ΓΣΕΕ και τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, που στα πλαίσιά της κινούνται εδώ και πολύ καιρό οι τριτοβάθμιες κυρίως συνδικαλιστικές ηγεσίες.

«Διαφωνούμε με τα μέτρα και την πολιτική που αυτά εξυπηρετούν», τόνισε ο Χ. Κουτσουράς, «διαφωνούμε όμως και με τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά ταξική, αντιλαϊκή. Η πολιτική όμως της ΓΣΕΕ που περιέχεται στην πρόταση των 48 σελίδων που υπέβαλε στην κυβέρνηση, κινείται μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ