Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΒΑΛΕΡΙΑ ΜΠΡΟΥΝΙ ΤΕΝΤΕΣΚΙ
Θεατρίνες

Η σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια στις «Θεατρίνες» Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι είναι κόρη Ιταλού βιομηχάνου ο οποίος μετακόμισε, όταν αυτή ήταν ακόμα μικρή, στο Παρίσι για πολιτικούς λόγους, λένε! Αυτό δεν το αναφέρω σαν κατηγορία, αλλά σαν ταυτότητα των ανησυχιών της δημιουργού, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει και σε μια σειρά πετυχημένων ταινιών άλλων σκηνοθετών. Οι «Θεατρίνες» είναι η δεύτερη σκηνοθετική της δουλειά.

Η Τεντέσκι, λοιπόν, πήρε μια δική της μικρή εμπειρία (ένας βοηθός σκηνοθέτη την έδιωξε από μια συμμετοχή της στο ανέβασμα του θεατρικού έργου του Τουργκένιεφ «Ενας Μήνας στην Εξοχή») και την έκανε σενάριο. Στη θέση της έβαλε μια σαραντάρα ηθοποιό, η οποία έχοντας ηλικιακά και υπαρξιακά (λόγω ηλικίας)προβλήματα, αλλά και «δύσκολες» προσωπικές στιγμές, θάνατοι, χωρισμοί κλπ. προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο θέατρο και στην πραγματικότητα.

Η ταινία προσεγγίζει, μάλλον, «εγκεφαλικά» το ζήτημα. Θεωρεί ότι οι ανασφάλειες είναι προσωπικό και όχι κοινωνικό πρόβλημα. Για να στεριώσει την άποψή της δανείζεται και επιλεγμένες στιγμές από το θεατρικό έργο του Τουργκένιεφ και μπλέκει τον εαυτό της με την ηρωίδα (φιλολογική) του έργου. Μοιραία καταλήγει πάλι σε αδιέξοδα!

Αυτοβιογραφική και η δεύτερη, λοιπόν, ταινία της Τεντέσκι (το ίδιο και η πρώτη που ασχολιόταν με τα «οικογενειακά» της). Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Οσες φορές η ταινία καταφέρνει να κάνει το προσωπικό γενικό, συγκινεί το θεατή. Οσες φορές το προσωπικό είναι κυρίαρχο, τότε ο θεατής παρακολουθεί απλώς την ιστορία! Η οποία είναι δοσμένη ατμοσφαιρικά. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η σκηνή και το παρασκήνιο του θεάτρου ασκεί πάντοτε γοητεία και πάντοτε τραβάει την προσοχή του κοινού.

Παίζουν: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Ματιέ Αλμαρίκ, Μαρίσα Μπορίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ