Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΤΕΦΑΝ ΡΟΥΤΣΟΒΙΤΣΚΙ
Οι παραχαράκτες

Και αυτή η ταινία αντί να διαλευκάνει, να διαφωτίσει την αναπάντητη ακόμα ιστορικά μη αντίσταση της μεγάλης μερίδας των Εβραίων κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ρίχνει -και αυτή- το δικό της σκοτάδι! Και εδώ μια ομάδα Εβραίων αιχμαλώτων (140 άτομα) δέχεται, στην καλύτερη περίπτωση, παθητικά την άθλια μεταχείρισή τους από τους Ναζί! Ετούτοι, μάλιστα, για να «σώσουν το τομάρι τους», σύμφωνα με το λαϊκό αφορισμό, άλλος με λίγες και άλλος με ακόμα λιγότερες σκέψεις (δε μιλάμε για αντιστάσεις) δέχονται να συνεργαστούν με τους βασανιστές τους και να παραχαράξουν ξένα χαρτονομίσματα (λίρες Αγγλίας και δολάρια Αμερικής) για το καλό της Γερμανίας και σε βάρος των συμμάχων!

Οι «Παραχαράκτες» υπήρξαν πραγματικά και δεν είναι συγγραφική επινόηση! Το 1942 η Γερμανία αποφασίζει να παρέμβει στην αγγλική και αμερικανική οικονομία και να τις γονατίσει. Κάνει, λοιπόν, μια γύρα στα στρατόπεδά της και συγκεντρώνει μια ομάδα Εβραίων που μπορούν να της «χαράξουν» λίρες Αγγλίας και δολάρια Αμερικής. Η ομάδα αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο διάσημος Εβραίος παραχαράκτης Σάλομον Σόροβιτς (ο οποίος πέθανε το 1960 στην Αργεντινή, αφού συνέχισε να κάνει τον παραχαράκτη και μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο), χαράζουν 134 εκατ. λίρες Αγγλίας (τρεις φορές περισσότερο από το νομισματικό απόθεμα της Βρετανίας), με εκπληκτική ομοιότητα. Η ίδια η τράπεζα της Αγγλίας βεβαίωσε τη «γνησιότητά» τους!

Οι 140 Εβραίοι παραχαράκτες, όλων των ειδικοτήτων, κατάφεραν να σώσουν τις «ακριβές» ζωές τους! Κατάφεραν, επίσης, να τη βγάλουν αρκετά «καθαρή» και μέσα στα στρατόπεδα, αφού τα κελιά τους, συγκρινόμενα, ήταν «χρυσά κελιά». Το τέλος του πολέμου τους βρήκε ελεύθερους, ένοχους και γεμάτους ντροπές για τη συμπεριφορά τους!

Η ταινία, δυστυχώς, υπέκυψε στην περιπέτεια και στην απλή καταγραφή, αφήνοντας στην άκρη την πολιτική και την ψυχολογία. Ο θεατής καλείται απλώς να παρακολουθήσει τα διαδραματιζόμενα, χωρίς να του ανοίγονται μικρές έστω χαραμάδες για πολιτικές και ψυχολογικές ερμηνείες της πράξης! Αυτή η πολύ λαθεμένη προσέγγιση έκανε την ταινία μονοδιάστατη και της στέρησε άλλες πιο παραγωγικές καλλιτεχνικά και πολιτικά πλευρές! Φαντάζεστε, για παράδειγμα, να ασχολιόταν με το ερώτημα του φόβου του θανάτου, που μπορεί να σε εξαθλιώσει και να σε οδηγήσει στη συνεργασία με τον εχθρό; Τι θέμα, αλήθεια! Μιλάμε, βέβαια, για άλλη ταινία!

Οι «Παραχαράκτες» του Αυστριακού Στέφαν Ρουτσοβίτσκι δίνουν απλώς την πληροφορία! Γνωστοποιούν ένα ακόμα, άγνωστο ίσως στους πολλούς, επεισόδιο του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Η κατασκευή της, η φωτογραφία, η ατμόσφαιρα και οι ερμηνείες δεν περνάνε απαρατήρητα. Η ταινία στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αντολ Μπούρκερ, Εβραίου τυπογράφου από τη Σλοβακία, ο οποίος πήρε μέρος στην «επιχείρηση».

Παίζουν: Καρλ Μάρκοβιτς, Ογκουστ Ντιλ, Ντέβιντ Στρίσαου, Ντολόρες Τσάπλιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ