Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΓΙΕΡ
Ο Βούδας ντρέπεται, ο Μπους όχι!

Θα ξεκινήσουμε με μια ταινία που την αδικήσαμε (όχι από δική μας ευθύνη), η οποία βγήκε στους κινηματογράφους την περασμένη Πέμπτη και εμείς δεν προλάβαμε να την αναφέρουμε στην κριτική μας (μας την παρουσίασαν την τελευταία στιγμή). Πρόκειται για τη θαυμάσια ταινία της Ιρανής σκηνοθέτιδας Χάνα Μακμαλμπάφ, «Ο Βούδας Λιποθύμησε από Ντροπή»! Οσοι έχουμε αναφερθεί έστω και μια στιγμή στο Αφγανιστάν (και πονέσει), πρέπει να δούμε αυτήν την ταινία. Πρόκειται για ένα μικρό τρυφερό πολιτικό ποίημα! (Ο «Βούδας» θα προβάλλεται και αυτή τη βδομάδα στον κινηματογράφο «Φιλίπ»).

Το δεύτερο φάουλ της περασμένης βδομάδας, η οποία ήταν μια «δύσκολη» βδομάδα, αφορά στην ελληνική ταινία «Ιστορία 52», του Αλέξη Αλεξίου. Αναφερθήκαμε γι' αυτήν την περασμένη Πέμπτη, ενώ η ταινία βγαίνει τούτη τη βδομάδα! Πάντως, ισχύει στο απόλυτο η κριτική μας του φύλλου της 3-4-08!

Η ταινία του Ντανιέλ Λουκέτι, «Ο Αδελφός μου Είναι Μοναχοπαίδι», ρίχνει μια «νοσταλγική» - και τίμια - ματιά στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας στη δεκαετία του 1960-1970. Παράλληλα, «φωτίζει» και την ιταλική οικογένεια, τον ιταλικό λαό, σε τελευταία ανάλυση, της ίδιας περιόδου. Οι «Παραχαράκτες», του Στέφαν Ρουτσοβίτσκι, περιγράφουν την πραγματική ιστορία του Εβραίου παραχαράκτη Σάλομον Σόροβιτς, ο οποίος επιβίωσε (υποκύπτοντας, για να σώσει το τομάρι του) στα ναζιστικά στρατόπεδα, παραχαράσσοντας ξένα νομίσματα για λογαριασμό των ναζί!

Οι «Θεατρίνες», της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, είναι μια διανοουμενίστικη ενδιαφέρουσα απόπειρα να μπλέξει τη ζωή με το θέατρο και το αντίστροφο. Μια 40χρονη ηθοποιός πιάνεται από το ρόλο της για να σωθεί η ίδια! Να μην ξεχάσουμε την πολύ καλή «παιδική» ταινία «Χόρτον», των Τζίμι Χέιγουορντ και Στιβ Μαρτίνο. Εξαιρετικό κινούμενο σχέδιο, το οποίο μιλάει πολύ καλά ελληνικά!

Η τελευταία ταινία της βδομάδας, πραγματικά και μεταφορικά, είναι το «21», του Ρόμπερτ Λούκετικ. Φοιτητές και καθηγητές του Χάρβαρντ ξετινάζουν τα καζίνο του Λας Βέγκας (καλύτερα παρά να ξετινάζουν εμάς μέσω της πολιτικής, όπως συνηθίζεται από τους «φοιτητές» και «καθηγητές» του συγκεκριμένου πανεπιστημίου)!

Τέλος, έχουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους φίλους του κινηματογράφου αφιέρωμα στον Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ. Μεταφυσικοί, οπωσδήποτε, προβληματισμοί και ανησυχίες, με μοναδικές, όμως, κινηματογραφικές εικόνες! Εικόνες που μένουν στη μνήμη και την ιστορία! Στο αφιέρωμα, που γίνεται στο «Τριανόν», θα προβληθούν όλες οι ταινίες του Δανού δημιουργού. Πρόκειται για μεγάλες στιγμές της έβδομης τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ