Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φταίνε οι πυρόπληκτοι για τη μη αποκατάστασή τους!

Μόνο τρεις οικοδομικές άδειες για ανακατασκευή πυρόπληκτων σπιτιών έχουν εγκριθεί στο Nομό Ηλείας, οκτώ μήνες μετά τις πυρκαγιές

Eurokinissi

Μόνο τρεις οικοδομικές άδειες για ανακατασκευή πυρόπληκτων σπιτιών έχουν εγκριθεί στο Nομό Ηλείας, οκτώ μήνες μετά τις πυρκαγιές
Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το έργο της στεγαστικής αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών του Nομού Ηλείας, όπως ομολογεί και το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του, με την οποία, όμως, επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους ...πυροπλήκτους!

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ολοκλήρωση των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι στο Nομό Ηλείας υπάρχουν 199 κατοικίες που κάηκαν ολοσχερώς και πρέπει να ανακατασκευαστούν, άλλες 266 κατοικίες που χρειάζονται επισκευές και 530 βοηθητικά κτίσματα (αποθήκες, στάβλοι κ.λπ.) που έχουν υποστεί ζημιές.

Από τις 199 περιπτώσεις κατοικιών που πρέπει να ανακατασκευαστούν αίτηση έχουν υποβάλει 93 δικαιούχοι, οι υπηρεσίες έκριναν ότι μόνο οι 49 από αυτές ήταν πλήρεις, ενώ η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας έχει εκδώσει μόλις τρεις οικοδομικές άδειες!

Παράλληλα, από τις 266 περιπτώσεις κατοικιών για επισκευή, αίτηση έχουν υποβάλει 83 ιδιοκτήτες, ενώ έχουν εκδοθεί άδειες μόνο για τις 38 περιπτώσεις! Αγνωστος παραμένει ο αριθμός αδειών που εκδόθηκαν για τα 530 βοηθητικά κτίρια.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται ότι βασικές αιτίες που δεν υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις είναι οι εξής:

  • Το 70% των δικαιούχων είναι μη μόνιμοι κάτοικοι, «που δεν πιέζονται από κάποια ανάγκη».
  • Παρατηρήθηκαν προβλήματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Το πρόβλημα αυτό - υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ - επιλύθηκε, καθώς πλέον στις περιπτώσεις αυτές για απόδειξη της κυριότητας του ακινήτου αρκεί η προσκόμιση υπεύθυνων δηλώσεων από τον ιδιοκτήτη και δύο μάρτυρες.
  • Υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα με σπίτια που βρίσκονται σε δασική έκταση, για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των οποίων απαιτείται βεβαίωση της Δασικής Υπηρεσίας, όπως επιβάλλει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατόπιν αυτών, το ΥΠΕΧΩΔΕ, παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχει θεσπίσει, υποστηρίζει ότι «η έγκαιρη και πλήρης υποβολή των αιτήσεων και των λίγων απαραίτητων δικαιολογητικών είναι ...ευθύνη των δικαιούχων πληγέντων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ